Regija
NOVOM GRADNJOM DODATNO SE POTVRĐUJE KAO MULTIKONFESIONALNA CJELINA

Proširenjem Gradskog groblja spajaju se katoličko i židovsko
Objavljeno 26. veljače, 2021.

ĐAKOVO - Gradsko groblje u Đakovu, jedno od najljepših u RH koje je relativno nedavno cjelovito obnovljeno, ide u proširenje ili, točnije rečeno, u daljnju gradnju unutar već postojećih gabarita.

Riječ je o proširenju formiranjem približno 70 grobnih mjesta na tratini između dijela groblja u blizini glavnog ulaza, s brojnim starim grobnicama, i židovskog groblja, koje je svojevremeno od rimokatoličkog groblja bilo ograđeno, no ograda je 2014. maknuta. Potonje je jedinstveno u svijetu zbog sačuvanih podataka o pokojnicima, koji su skončali u nekadašnjem sabirnom logoru za Židove u Đakovu koji je djelovao 1941./1942., o čemu svjedoče nedavno postavljene nove ploče.

Proširenje groblja na postojećoj čistini radit će se u nekoliko faza, a prva će, najavljuje službenik za informiranje u Komunalnom poduzeću Univerzal koje upravlja Gradskim grobljem, Danijel Geošić, početi ovoga proljeća.

– Plan je ići u formiranje novih grobnih mjesta odozgo, s brežuljka, prema dolje, i to tako da će se prvo kopati grobnice uz rubni pojas postojećeg groblja prema cesti dolje - najavljuje Geošić. No većina od planiranih približno 70 novih grobnica naslanjat će se na gornji dio, gdje završava dječje groblje i suženiji dio židovskog groblja.

– Našim rječnikom rečeno, tu će ići dvije "ulice" s najvećim brojem grobnih mjesta - dodaje Geošić.

U tom, budućem novom dijelu Gradskog groblja, omeđenom postojećom, velikim dijelom starom jezgrom groblja, bit će izgrađena 31 grobnica za šest i 36 grobnica za tri osobe. Uz njih ide i sva pripadajuća infrastruktura - nogostupi, stupovi za javnu rasvjetu, komunalna oprema, vodovodne instalacije, a, dakako, i hortikulturno uređenje. S obzirom na blizinu glavnog, kao i bočnog ulaza na Groblje, bit će to atraktivna lokacija, no prostora za proširenje đakovačko Gradsko groblje ima i u novom, svom, prostorno gledano od glavnog ulaza, najudaljenijem dijelu.

- Vrijednost prve faze proširenja groblja je oko milijun kuna, a radove Univerzal izvodi vlastitom operativom. Završetak prve faze očekuje se do ili tijekom ljeta, a predviđene su još dvije faze, sve dolje do ograde - kaže Geošić.

Time će se, nastavlja, i fizički, bez ograda, spojiti rimokatoličko i židovsko groblje, a nešto dalje je i muslimansko groblje, smješteno u blizini izlaza prema Ivekovićevoj ulici. Na njemu su pokopani nekadašnji privremeni stanovnici Izbjegličkog centra Gašinci koji su izbjegli iz tada zbog rata plamteće BiH. Nadalje, na Gradskom groblju nalazi se i pravoslavno groblje, iako brojni sugrađani te vjere žele biti pokopani na drugim dijelovima Gradskog groblja.

Svim se tim, a sada i fizičkim spajanjem rimokatoličkog groblja sa židovskim, Gradsko groblje u Đakovu potvrđuje kao jedinstvena, skladna multikonfesionalna cjelina, što i jest stalna intencija Univerzala.
Suzana Župan

Danijel Geošić

infoslužba Univerzala

- Na praznoj površini između katoličkog i židovskog groblja bit će formirano 67 grobnih mjesta. Proširenje Groblja ide u tri faze, prva starta ovoga proljeća i vrijedna je milijun kuna
Cijene grobnica
Prema postojećem cjeniku, osnovna je cijena grobnice za tri osobe, doznajemo od voditelja Univerzalove Radne jedinice Groblje Stjepana Eberhardta, 17.500 kuna, a grobnice za šest osoba 22.000 kuna. Na tu cijenu idu druge stavke, ovisno o želji kupca. Đakovačko groblje u ovom trenutku ima 6200 grobnih mjesta na 7,2 hektara, a lani je na njemu bilo 265 pogreba. Na Gradskom su groblju i 24 objekta spomeničke baštine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike