Regija
NOVOM GRADNJOM DODATNO SE POTVRĐUJE KAO MULTIKONFESIONALNA CJELINA

Proširenjem Gradskog groblja spajaju se katoličko i židovsko
Objavljeno 26. veljače, 2021.

ĐAKOVO - Gradsko groblje u Đakovu, jedno od najljepših u RH koje je relativno nedavno cjelovito obnovljeno, ide u proširenje ili, točnije rečeno, u daljnju gradnju unutar već postojećih gabarita.

Riječ je o proširenju formiranjem približno 70 grobnih mjesta na tratini između dijela groblja u blizini glavnog ulaza, s brojnim starim grobnicama, i židovskog groblja, koje je svojevremeno od rimokatoličkog groblja bilo ograđeno, no ograda je 2014. maknuta. Potonje je jedinstveno u svijetu zbog sačuvanih podataka o pokojnicima, koji su skončali u nekadašnjem sabirnom logoru za Židove u Đakovu koji je djelovao 1941./1942., o čemu svjedoče nedavno postavljene nove ploče.

Proširenje groblja na postojećoj čistini radit će se u nekoliko faza, a prva će, najavljuje službenik za informiranje u Komunalnom poduzeću Univerzal koje upravlja Gradskim grobljem, Danijel Geošić, početi ovoga proljeća.

– Plan je ići u formiranje novih grobnih mjesta odozgo, s brežuljka, prema dolje, i to tako da će se prvo kopati grobnice uz rubni pojas postojećeg groblja prema cesti dolje - najavljuje Geošić. No većina od planiranih približno 70 novih grobnica naslanjat će se na gornji dio, gdje završava dječje groblje i suženiji dio židovskog groblja.

– Našim rječnikom rečeno, tu će ići dvije "ulice" s najvećim brojem grobnih mjesta - dodaje Geošić.

U tom, budućem novom dijelu Gradskog groblja, omeđenom postojećom, velikim dijelom starom jezgrom groblja, bit će izgrađena 31 grobnica za šest i 36 grobnica za tri osobe. Uz njih ide i sva pripadajuća infrastruktura - nogostupi, stupovi za javnu rasvjetu, komunalna oprema, vodovodne instalacije, a, dakako, i hortikulturno uređenje. S obzirom na blizinu glavnog, kao i bočnog ulaza na Groblje, bit će to atraktivna lokacija, no prostora za proširenje đakovačko Gradsko groblje ima i u novom, svom, prostorno gledano od glavnog ulaza, najudaljenijem dijelu.

- Vrijednost prve faze proširenja groblja je oko milijun kuna, a radove Univerzal izvodi vlastitom operativom. Završetak prve faze očekuje se do ili tijekom ljeta, a predviđene su još dvije faze, sve dolje do ograde - kaže Geošić.

Time će se, nastavlja, i fizički, bez ograda, spojiti rimokatoličko i židovsko groblje, a nešto dalje je i muslimansko groblje, smješteno u blizini izlaza prema Ivekovićevoj ulici. Na njemu su pokopani nekadašnji privremeni stanovnici Izbjegličkog centra Gašinci koji su izbjegli iz tada zbog rata plamteće BiH. Nadalje, na Gradskom groblju nalazi se i pravoslavno groblje, iako brojni sugrađani te vjere žele biti pokopani na drugim dijelovima Gradskog groblja.

Svim se tim, a sada i fizičkim spajanjem rimokatoličkog groblja sa židovskim, Gradsko groblje u Đakovu potvrđuje kao jedinstvena, skladna multikonfesionalna cjelina, što i jest stalna intencija Univerzala.
Suzana Župan

Danijel Geošić

infoslužba Univerzala

- Na praznoj površini između katoličkog i židovskog groblja bit će formirano 67 grobnih mjesta. Proširenje Groblja ide u tri faze, prva starta ovoga proljeća i vrijedna je milijun kuna
Cijene grobnica
Prema postojećem cjeniku, osnovna je cijena grobnice za tri osobe, doznajemo od voditelja Univerzalove Radne jedinice Groblje Stjepana Eberhardta, 17.500 kuna, a grobnice za šest osoba 22.000 kuna. Na tu cijenu idu druge stavke, ovisno o želji kupca. Đakovačko groblje u ovom trenutku ima 6200 grobnih mjesta na 7,2 hektara, a lani je na njemu bilo 265 pogreba. Na Gradskom su groblju i 24 objekta spomeničke baštine.
Možda ste propustili...

RADOVI VRIJEDNI 601.000 KUNA

Polovinom travnja uređenje putova

PREDSJEDNIK NAŠIČKOG GRADSKOG VIJEĆA KAŠUBA POSJETIO FARMICU

Sve je manje pasa lutalica na ulicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA POVRŠINAMA OBITELJI HRUSTIĆ U RAJEVU SELU

Berba kreće početkom svibnja, očekuju oko pet tona jagoda

2

NEZAVISNI NA IZBORE POD SLOGANOM ''DJELA GOVORE ZA NAS''

Vjekoslav Belajević: Dokazali smo da znamo i možemo!

3

MJESTA ZA NADZOR BRZINE

Kritične su glavne ulice i obilaznica koja dobiva rotore