Osijek
PUČ U GRADSKOM UREDU ZA URBANIZAM

Jedna se služba bez znanja pročelnika odselila na Korzo
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Od četiri djelatnice koje izdaju građevinske dozvole - tri su na bolovanju. Gužve u uredima, dakle, nema

Jedna se službi Upravnog odjela za urbanizam, i to ona koja je zadužena za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, preselila prije dva tjedna iz sjedišta u Krežminoj (iz zgrade Zavoda za stanovanje, nap. a.), u nove prostore u Kapucinskoj ulici 26. Što samo po sebi možda i nije toliko strašno, koliko jest spoznaja da je odluka o ovom izmještanju donesena u odsutnosti pročelnika Dražena Slunjskog. Odnosno, niže rangirane djelatnice su uz blagoslov dogradonačelnice Žane Gamoš (iako je ovaj resor u domeni dogradonačelnika Borisa Piližote) isposlovale "odcjepljenje". Razumljivo je kako potom pročelnik nije htio sudjelovati u organizaciji tog preseljenja, tako da između dva dijela istog upravnog odjela vlada šum u komunikacijskom kanalu, između ostalog taj dio ureda nije još dobio fiksnu telefonsku vezu. Sve to će još jednom posvjedočiti o svojevrsnom raspadu sustava upravljanja unutar gradske administracije.

Na naš upit što se to događa, pročelnik Slunjski odgovara kako je sjedište Upravnog odjela za urbanizam i dalje na adresi Franje Krežme 18. Ondje je, uostalom, pisarnica u koju se zaprimaju zahtjevi, podiže obrađena dokumentacija, primaju sva potrebna pitanja. Za sve ostale odgovore uputio nas je na službe za odnose s javnošću Grada Osijeka. Nažalost, iako je sve iskomunicirano, do zaključenja ovog članka nije stigao odgovor iz Kuhačeve 9.

No uvijek ima onih koji su voljni podijeliti informacije, pa se tako kaže kako je "razlog" ovog preseljenja "poboljšanje radnih uvjeta". Istina jest da je Upravni odjel, osim pisarnice koja je u prizemlju, smješten u potkrovlju zgrade Zavoda za stanovanje, koji nije u cijelosti uvjetan radni prostor. Pa i najezda žohara (iz neodržavanog tavana) koja im se dogodila polovinom mjeseca, zbog koje su morali u cijelom uredu dva puta provesti dezinsekciju, daje možda pravo za razmišljanje o selidbi. No odseliti se a da se prije toga ne uspostavi komunikacija nešto je posve drugo. Postavlja se i pitanje kako pronaći novi ured. On je, naime, smješten na drugom katu dvorišne zgrade u Kapucinskoj 26 i nije ga lako pronaći. Tek novinari s nešto dužim stažem sjećaju se kako su ondje svojedobno bile stranačke prostorije HNS-a i da su mnogi prvi put tražeći ih bili zalutali. Kako će se onda snaći stranke? Ipak, valja reći da su to prostori u gradskom vlasništvu, pa neće biti rashoda za najam. A opet - bit će troška za uređenje interijera.

No pitanje svih pitanja je - hoće li nova lokacija udovoljiti građanima kada je riječ o bržem izdavanju dozvola? U nekoliko je navrata pročelnik Slunjski upozoravao da u Upravnom odjelu nedostaje kadra - i za provedbu procesa legalizacije (ukupno je zaprimljeno 14.000 zahtjeva, od čega se u gradski proračun tijekom godina slilo oko 11 milijuna kuna, nap. a.), i za poslove obrade zahtjeva za izdavanja građevinskih dozvola za cijeli grad Osijek - na čemu rade četiri referentice.

Prema dostupnim informacijama, baš su te referentice u izdvojenom uredu, no od njih četiri - tri su na bolovanju. Dakle, gužve nema.

Dario Kuštro
PLOČA I PUTOKAZI NAKON POZIVA NOVINARA
Novi odsjek Upravnog odjela za urbanizam, iako je na novoj lokaciji unatrag dva tjedna, sve do jučer bilo je gotovo nemoguće naći. No nakon što smo u srijedu uputili pitanje gradskoj upravi, u četvrtak su osvanule ne samo službene ploče nego i putokazi kako doći do ovog ureda. No, sudeći prema fotografijama, to je putovanje u kojemu stranka nije sigurna hoće li doći do cilja. Nadamo se samo da ih neće dočekati smeće ispred vrata ureda, jer to je nedostojno gradske uprave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike