Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Dva velika centra uskoro u izgradnju
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće unaprijedit će poljoprivrednu proizvodnju, a Gospodarski centar sajmovanje

Najava potpisivanja ugovora s izabranim izvođačem radova na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te, u idućih petnaestak dana, odabira izvođača radova na realizaciji Gospodarskog centra dvije su informacije s kojima je župan Ivan Anušić izišao pred vijećnike na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine.

Proizvođači konkurentniji

Bila je ovo pretposljednja sjednica ovog saziva Skupštine, koja se, kao i one ranije, zbog epidemioloških mjera održala u velikoj dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, u nazočnosti 42 od ukupno 55 vijećnika. Na dnevnome su se redu našle informacije o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Gospodarskog centra u Osijeku.

- Potpisujemo ugovor kojim uvodimo izvođače radova u izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Golem je to projekt, vrijedan 100 milijuna kuna, koji će svakako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, posebice kada je riječ o malim proizvođačima koji trebaju postati konkurentniji na tržištu. U idućih ćemo desetak dana izabrati i najpovoljnijeg izvođača za izgradnju Gospodarskog centra koji će zamijeniti postojeći neuvjetni sajamski prostor na Pampasu. Osim sajmovanja kroz cijelu godinu, u njemu će biti smještene gospodarske i poduzetničke potporne institucije, a moderni će se prostor nalaziti uz S-cestu - rekao je župan Anušić.

Sustavi navodnjavanja

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, detaljnije je izvijestila kako će se RDC realizirati u trima fazama. Prva za koju se potpisuje ugovor odnosi se na izgradnju koja obuhvaća smještajne kapacitete u ULO režimu i s dinamičkom atmosferom.

- Planirani kapacitet iznosi 2910 tona jabuka i ostalih voćarskih vrsta pogodnih za skladištenje. Od toga prostori za 690 tona odnose se na ekološku proizvodnju, a 220 tona za komercijalnu proizvodnju. Postoje i prostori koji će služiti za privremeno skladištenje voća i povrća, pa će ukupni smještajni kapacitet voća i povrća u RDC-u biti 3298 tona - izvijestila je Wendling. Objekt će se graditi na površini od 8000 četvornih metara u Eko industrijskoj zoni Nemetin, a planirano je zapošljavanje 25 djelatnika i još 29 na određeno radno vrijeme.

Jedno od vijećničkih pitanja bilo je ono o realizaciji sustava za navodnjavanje, pa je Wendling izvijestila kako je na području županije u tijeku izgradnja triju sustava navodnjavanja, Puškaš, Mala šuma - Veliki vrt i Poljoprivredni institut Osijek, a raspisan je javni natječaj za izgradnju sustava navodnjavanja Budimci - Krndija. Pripremljene su građevinske dozvole za izgradnju još dvaju sustava i, čim se zatvori financijska konstrukcija, može početi njihova izgradnja. Od realizacije velikih projekata, spomenut je i onaj vezan uz Zračnu luku Osijek - osigurano je 395 milijuna kuna za njezino proširenje i modernizaciju.

Dario Kuštro
DRUGA FAZA CIJEPLJENJA U ŽUPANIJI
Jedno od vijećničkih pitanja odnosilo se na dinamiku cijepljenja u Osječko-baranjskoj županiji. “Cijepljenje se provodi u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja. Procijepljeni su svi korisnici domova za stare i nemoćne i zdravstveni djelatnici koji rade s pacijentima. Prelazimo u drugu fazu - cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih od 65 godina koje će se organizirati na 26 punktova”, izvijestio je župan Anušić. Broj punktova povećavat će se kako budu dolazile veće količine cjepiva, istaknuto je.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike