Sport
TRN U OKU

Ostavite nam više NK Osijek na miru!
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Osijek nije smiješan klub, a Nenad Bjelica nesposoban tip. Smiješni ste vi

Pa nećemo valjda skrivati da smo prijatelji, uzviknuo je onomad gazda hrvatskog nogometa Zdravko Mamić obraćajući se jednom novinaru zagrebačkog dnevnog lista. Onome koji iz dana u dan piše o Dinamu i čvrsto stoji na bedemu obrane braće Mamić od ljutitog naroda kojemu je dosta otimanja kluba, muljanja, optužbi i suđenja, bahatluka i svih ostalih perverzija koje prate maksimirsku svakodnevicu.

Ne mora nitko ništa skrivati, dovoljno je pročitati nekoliko dnevnih uradaka i sve je jasno. I tko za koga radi, i tko diktira, a tko piše. Kad god, recimo, jedan poznati novinar krene pisati o nekim negativnostima u Dinamu, recimo na račun trenera, jasno je kao dan da veliki gazda tom nesretniku s klupe sprema otkaz. I koji se u pravilu brzo dogodi. Ponekad se čovjek pita zašto gazda ne potpiše neki članak kad je iz aviona vidljivo po čijem je naputku pisan.

Jaka ofenziva
U Hrvatskoj su, nažalost, moral i čast sportskih novinara na dnu kace, ta struka je obezvrijeđena, a obezvrijedili su je razni poslušnici, potkupljivci, podobnici i uhljebi iz novinarskih krugova. Nekako je najcrnje tamo gdje ima najviše novca i moći, a to je u Hrvata - zagrebački stadion Maksimir i, naravno, hotel Hilton gdje su luksuzne prostorije HNS-a. A sve je to nekako isto, Dinamo i HNS su dva oka jedne glave, čvrsto savezništvo na čijem je čelu jedan čovjek. Trenutačno je tijelom prisilno u susjedstvu, ali duhom još uvijek u našem nogometu. I već je neko vrijeme jako ljutit, posebno ga živcira Nenad Bjelica i NK Osijek. Bjelko jer nije savio kičmu i javno mu se usudio reći "e, ne može tako" i što je bio i ostao omiljen kod dijela navijača Dinama, pa čak i kad je otišao u rodni grad s bijelo-plavima raditi čuda. I sad opasno s tim Osijekom prijeti prekinuti Dinamovu dominaciju na hrvatskoj nogometnoj sceni. Što je osječka družina bolja, napadi su jači. Protiv Osijeka se muti u Maksimiru, Međugorju i Dubaiju, a muti se i u novinarskim krugovima koji iskrivljuju činjenice, igraju se riječima, isprepleću, omalovažavaju i guraju laž pod istinu. Pisana riječ ima težinu i njome se može utjecati na mase, a aparatura iz Zagreba je u jakoj ofenzivi da narodu malo dočara kako je taj NK Osijek zapravo jedan smiješan klub, ni do koljena u razna suđenja uvaljenom Dinamu. Nakon izvrtanja Bjeličinih riječi, na dnevnom redu je ismijavanje dovođenja reprezentativca Ivana Santinija u Gradski vrt. Osijek je smiješan, a Bjelica se pokušava prikazati kao neozbiljan menadžer.

Ne može se sve kupiti
Santini ne može igrati jer čeka papire iz Kine, ni prvi ni posljednji kojemu se to događa. U normalnom nogometnom svijetu pravila su jasna, klub ti ne isplaćuje plaće i možeš jednostrano raskinuti ugovor. Santini je upravo to napravio, ali taj čin je bio dovoljan za zagrebačko podbadanje kojemu je jedini cilj omalovažavanje Bjelice i Osijeka pod naslovom "VELIKO POJAČANJE OSIJEKA NE SMIJE IGRATI: KINEZI NISU ZLOČESTI! PA, NITKO GA NIJE TJERAO TAMO...". Za potrebe ove manipulacije perfidno je osmišljeno pitanje: "Je li uistinu teško poslovati s Kinezima ili je ovo neki poseban slučaj? To smo pitali Dražena Beseka, koji je kao trener nekoliko puta radio u Kini." Pa iako čovjek kojega su iskoristili za novi napad na Osijek jasno kaže "Nisu Kinezi zločesti! Svaki klub štiti svoje interese. Nitko nas, koji smo bili tamo, nije tjerao da idemo u Kinu", u naslovu zagrebačke tiskovine vrišti: "Pa nitko ga nije tjerao tamo", misleći na Santinija. Možda Kinezi nisu zločesti, ali Hrvati jesu. To "nas" je pretvoreno u "njega", a neisplata plaća i igračeva legitimna mogućnost raskida ugovora se ne spominje, kao da je čekanje na arbitražu FIFA-e izolirani slučaj, a ne postupak s kojim su se hrvatski klubovi već suočili.

Nije ugodno propitkivati rad drugih novinara, svatko može pisati što želi, sloboda je postulat novinarske struke. Sloboda i istina, dakako, ali ovoga puta nešto nedostaje. A cilj je jasan i lako shvatljiv. Jednu dobru nogometnu priču treba ukaljati i uprljati, no poruka iz Slavonije je jasna - ostavite nam više NK Osijek na miru. Osijek je klub koji nema novca kao Dinamo, ali ima ono što Dinamo ne može kupiti. Ima navijače koji od njega ne zaziru i ne bježe, ima predsjednika koji nije bjegunac od pravosuđa i ima trenera koji se ne povlači po sudovima i na leđima ne nosi teret nepravomoćne presude. I imat će uskoro novi stadion, ne u najavama, obećanjima i maketama, nego zaozbiljno. I za taj stadion nisu zamračeni milijuni gradskog novca. Osijek napokon ima jaku momčad i odličnog trenera. Osijek ima puno toga, ali nema novinare koji će na besramne urlike, vrijeđanje i prijetnje pognuti glavu i odraditi “posao” misleći “samo da mene ne dotakne”. Dapače, klub će pratiti hvaleći i kudeći prema zasluzi, ni za čiji račun, osim onih vjernih bijelo-plavoj boji na tribinama i osječkim ulicama. I braniti ga od onih kojima su u strahu velike oči.

Ivana Liović
GAZDA ČASTI
Današnji je Dinamo mutna priča, a i mnogo toga oko njega. U tom klubu se ne biraju sredstva za postizanje cilja, javnosti se često predstavljaju činjenice u krivom kontekstu, nije naodmet malo laži i dezinformacija, a često se “zlikovci” pokušavaju pretvarati u heroje i mučenike.

Zdravko Mamić priznao je da je plaćao nogometne suce, a u svojim nerijetkim ispadima znao je otkriti i zašto su mu neki novinari naklonjeniji od drugih, koji su svoje pisanje više ili manje dobro naplatili. Otkrio je svojedobno kome je kupio sako ili cipele, tko je na njegov račun pazario bundu za suprugu, kome je dao za popravak zubi, a kome kupio automobil...
Možda ste propustili...

STUDENTSKO TAEKWONDO PRVENSTVO HRVATSKE

Dva srebra stigla na istok Hrvatske

DOMINACIJA NA STAZI U SUZUKI

Max na čelu karavane od početka do kraja

Najčitanije iz rubrike