Sport
NOGOMETAŠICE HRVATSKE BEZ PLASMANA NA EP

ŽNK Osijek prvi u državi, a u reprezentaciji nitko ne igra
Objavljeno 25. veljače, 2021.

Na pulskom stadionu Aldo Drosina najbolja ženska nogometna reprezentacija Hrvatske zaključila je borbe u kvalifikacijskoj skupini H za odlazak na Europsko prvenstvo. I prije toga minimalnog poraza od Rumunjske (0:1) ekipa izbornika Mate Prskala nije imala šansu plasirati se na kontinentalnu smotru kamo neće ni Rumunjke.


U našoj kvalifikacijskoj skupini iza četvrte Hrvatske bila je samo Litva, dok su Belgija i Švicarska zaposjele prve dvije pozicije, a Rumunjke su završile kao treće. Epilog očekivan jer je ženski hrvatski nogomet još prilično udaljen od europske vrhuške za čije će dostizanje trebati vremena uz puno odgovarajućeg rada i ulaganja.

Najvažniji su, međutim, kadrovski odnosno ljudski resursi bez kojih sigurno nema napretka. Malo je čudno što u državnoj vrsti među 20 pozvanih za susret s Rumunjkama nije bilo nijedne igračice iz Osijeka iako je taj najuspješniji hrvatski ženski nogometni klub trenutačno vodeći u prvenstvu nakon jesenas deset kola. Ispred aktualnih prvakinja iz Splita čijih je deset igračica Prskalo pozvao pod stijeg, dvije su bile iz zagrebačkog Dinama, a ostalih osam činile su internacionalke. Izbornik je, istina, na osječku adresu uputio nekoliko poziva koji su, poput više prethodnih, odbijeni zbog radnih i/ili obveza na fakultetu u čijem kontekstu treba istaknuti da niz godina prva (prvo)ligaška strijelkinja Lorena Balić nije zabilježila još nastup u A-reprezentaciji. Iz Osijeka je bila pozivana i redovito se odazivala mlada stoperka Katarina Pranješ, koja, uglavnom, nije zaigrala ili je dobila nekoliko minuta nakon čega se u klub vraćala ozlijeđena i nije bila na raspolaganju u idućim susretima za bodove. Pranješ je tekuće zime bijelo-plavi dres Osijeka zamijenila crvenim Splita i zadržala reprezentativni status ne dobivajući prigodu protiv Rumunjki. Iz splitskog Parka mladeži u Osijek su istodobno stigle reprezentativka BiH Mejrema Medić, koja zbog lakše ozljede ne nastupa za novi klub u završnici Futsal lige, te Anela Lubina, koja je odigrala obje polufinalne futsal utakmice u kojima je zabila po pogodak te promptno objeručke prihvaćena od novih suigračica. Lubina je u Osijek stigla iz Splita u kojemu je standardna članica A-reprezentacije. Ovoga tjedna u Puli je nije bilo pod komandom Mate Prskala, a zašto znaju samo najneposrednije uključeni u te procese!? On je i tako zaključen, a misli se okreću u skori nastavak hrvatskog prvenstva u kojemu nakon još četiri kola osnovnog dijela slijedi doigravanje najuspješnije četvorke za titulu prvaka Hrvatske. Split ju već dvije godine drži, kao i Kup, ali je sada Osijek na najboljem putu te primate vratiti na mjesto gdje su i najčešće obitavali. Za što se pojačao tandemom kvalitetnih i karakternih igračica sredine terena gdje su "zečice" bile najtanje, čemu treba dodati da su u Maji Belaj dobile i odgovarajuće vratarsko rješenje.


Dražen Lekšan
HNS JE SHVATIO PROBLEME ŽENSKOG NOGOMETA
Aktualno vodstvo HNS-a ozbiljnije je shvatilo probleme nego prethodnici, pa je načinilo iskorake kako bi se poboljšala kvaliteta. Prva liga nogometašica je zbog kvalitete s deset smanjena na osam sudionika, a kako bi se seniorske ekipe mogle popunjavati na željeni način ustrojene su nacionalne lige za kadetkinje i pionirke kako bi one kroz te jače testove mogle bolje napredovati. Uz to su se intenzivirali regionalni kampovi mladeži koji su po obujmu dostigli muške. Da ne bi bilo preduge zimske stanke, postoji i Futsal liga HNS-a u koju se, osim već postojećih malonogometnih klubova, nastojalo uključiti i one iz velikog prvoligaškog nogometa. Ide se prema napretku, ali put je dug.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike