Novosti
BUDUĆNOST INDUSTRIJE

Zahtjev industrije kave: Ukinite posebni porez
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu prema zemljama u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave. Predsjednik HUP-ove Koordinacije i savjetnik Uprave Francka Josip Budimir istaknuo je kako se posebnim porezima oporezuju proizvodi sa štetnim djelovanjem na ljudsko zdravlje, "a kava to nije". "Od ovog se posebnog poreza na godišnjoj razini ubere 124,5 milijuna kuna, što čini 0,77 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza u Hrvatskoj u 2019. Takav nepovoljni porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na nama usporedive zemlje u okruženju", rekao je Budimir. Stoga industrija kave traži da se taj porez ukine i da se time omogući industriji kave jednak tretman i pravednu tržišnu utakmicu s konkurentima u okruženju.

U Hrvatskoj taj porez trenutno iznosi od šest do 20 kuna po kilogramu kave, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šalici kave, za razliku od Slovenije gdje je taj udio samo 9,5 posto.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić kazao je da kava ne bi smjela biti porezno tretirana kao luksuz, kako bi se sektoru omogućilo jačanje konkurentnosti u odnosu na regiju, ali i većinu zemalja EU-a. H