Regija
NAKON 27 GODINA VELIK ZAOKRET

Hotel je od 1. travnja Blažin dom za starije
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Otvoren 1993., Blaža je bio prvi privatni hotel u RH. Dom će raditi kao ustanova, s 30-ak djelatnika, odabranih natječajem
ĐAKOVO

Nakon punih 27 godina đakovački hotel Blaža, otvoren 1993. kao prvi privatni hotel u Hrvatskoj i prvi s tri zvjezdice istočno od Zagreba, 1. travnja, a nakon preuređenja i prilagodbi, vrata otvara kao Blažin dom, dom za starije. Potvrdila nam je to Blaženka Spajić, koja sa suprugom Markom i obitelji vodi taj obiteljski posao.

Kao što je te, 1993. godine otvaranje prvog privatnog hotela bilo gospodarsko-društveni događaj broj jedan u Đakovu, ali i šire, vijest da Blaža postaje Blažin dom za starije vijest je koja potiče znatiželju sugrađana, kao i vlasnika drugih smještajnih kapaciteta u gradu.

Dom je ustanova
Iako iza otvaranja Blažina doma stoji privatna, obiteljska inicijativa, djelovat će kao ustanova, a koja se osniva i djeluje prema Zakonu o ustanovama. Drugim riječima, ustanova je sve što ima više od 20 smještajnih jedinica i podliježe spomenutom zakonu, kao i "državni", odnosno županijski, domovi, kakav u gradu postoji još otprije, odnosno Zakonu o socijalnoj skrbi. Iz zakona proizlazi i sistematizacija radnih mjesta, koja se popunjavaju preko javnih natječaja. Tako Blažin dom zahtijeva ravnatelja, koji se također bira natječajem, uostalom kao i medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, čistačice. Angažiran je i liječnik, kao i psihijatar, koji, kaže Spajić, u dom dolaze jednom tjedno.

- Svi natječaji za radna mjesta u Blažinu domu su pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - dodaje Spajić.

- Uvjeti su za ravnatelja, za kojeg je natječaj raspisan, da mora imati pet godina radnog iskustva te pravni ili fakultet socijalne skrbi - kaže Blaženka Spajić užurbano odrađujući finalne aktivnosti uoči otvaranja doma, koji će zapošljavati 25 - 30 djelatnika, no broj ipak ovisi o iskorištenosti kapaciteta doma, a čije je popunjavanje korisnicima počelo.

- Osim odavde zovu nas ljudi i iz drugih dijelova zemlje, poput Zadra i dr. - dodaje Spajić.

Apartmani za parove
- Kapacitet u pokretnom dijelu je 50 osoba, a za nepokretne korisnike uređena je dosadašnja desna sala u prizemlju. Sve je preuređeno, prilagođeno, kupljen je novi namještaj. Postojeću smo infrastrukturu hotela prilagodili – restoran u lijevoj sali u prizemlju, kuhinja, "vešeraj" i dr., sve smo novo kupili - kaže Spajić. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne, a tu su i dva apartmana za bračne parove koji starost žele provesti u instituciji a da su i dalje zajedno, kao u malom kućanstvu. Svaka soba ima svoju kupaonicu, TV, mali hladnjak. Zgrada ima i prostor za rekreaciju sa spravama i opremom prilagođenima dobi korisnika Blažina doma, poput bicikla, masažne fotelje i dr., a vani je, desno od ulaza, na postojećoj zelenoj površini, koja je sada ograđena, uređen prostor za šetnju, sa sjenicama i drugim.

Blaženka Spajić kaže kako je terasa u stražnjem dijelu zgrade, koja gleda na gradske bazene, zadržana, također za odmor i opuštanje vremešnih korisnika.

Suzana Župan
zanimanje
ZOVU LJUDI

I IZ DRUGIH

DIJELOVA RH,

NPR. ZADRA
Epidemija koronavirusa bila je točka na “i”
Na naš upit što je dovelo do odluke da hotel preurede u dom za starije, Blaženka Spajić kaže kako je točka na “i” bila epidemija koronavirusa, zbog koje su, uz njezin utjecaj na hotelijerstvo, turizam i putovanja, stale i svadbene svečanosti, a za koje je hotel iznajmljivao salu u prizemlju. “No ionako smo htjeli preurediti objekt”, dodaje Spajić te kaže da iza preuređenja hotela u Blažin dom stoje vlastita sredstva, ne otkrivajući iznos, odnosno da iza ovog posla stoji obrt Blaža, čiji je vlasnik od lani njezin suprug Marko Spajić.
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike