Osijek
SREDSTVA ZA MJESNU SAMOUPRAVU U 2021. GODINI

Kvartovima 6,1 milijun kuna - 1,5 milijuna manje nego 2019. godine
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Gradskim će četvrtima i mjesnim odborima koji čine administrativno područje Grada Osijeka ove godine na raspolaganju biti nešto više od 6,1 milijun kuna. To je ipak za 1,5 milijuna manje nego što je to bilo 2019., no valja podsjetiti kako je lani odlukom Gradskog vijeća na račun štednje zbog pandemije svaki kvart na raspolaganje dobio samo 100 tisuća kuna.

Za realizaciju prioriteta po naseljima ne pripada svima isti iznos, ključ je raspodjele poznat - razvijenost komunalne infrastrukture i broj stanovnika. Raspon se tako kreće od 142 tisuća kuna, koliko je dodijeljeno prigradskoj Klisi, do 538 tisuća kuna, koliko će na raspolaganju imati Donji i Gornji grad, Jug 2 i Retfala. Tvrđa i Novi grad imaju na raspolaganju 502, a Industrijska četvrt 493 tisuće kuna.

Od prigradskih naselja, odnosno mjesnih odbora, najviše dobiva Višnjevac - 456 tisuća kuna, slijede Tenja (412.000), Josipovac (321.000), Sarvaš (277.000), Cvjetno (267.000), Osijek Lijeva obala (240.000) i Brijest (231.000).

Već su ranije vijećnici, posebice nakon izbora održanih 2019., izražavali nezadovoljstvo što je u njihovim okvirima odlučivanje o korištenju sredstva za potrebe programa prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima i četvrtima.

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća MO Višnjevac, posebno se ljuti jer, kaže, “samo 200 metara nogostupa košta 300 tisuća kuna”.

- iloB bi bolje da se svake godine u cijelosti uredi jedna ulica, što je vidljivo, nego što iz godine u godinu pomalo rješavamo ili obnavljamo komunalnu infrastrukturu. Mi u Višnjevcu imamo projekt, samo tražimo sredstva - zaključuje Ivković.

Ipak za ovu godinu u ovom velikom prigradskom naselju, iz okvira kapitalnih investicija bit će riješeno pitanje novog mosta preko kanala Petruš, u Ulici Nikole Šubića Zrinskog.

Iz okvira gradskog proračuna, osječkim kvartovima, uz ovo, ukupno će biti na raspolaganju i iznos od 120 tisuća kuna kojima će mjesna samouprava financirati rad udruga koje djeluju na njihovom području te za obilježavanje dana mjesnih odbora i gradskih četvrti. D. Kuštro
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike