Dome slatki dome
VRT LJETNO CVIJEĆE

Neven, kadifice, prkos uzgojeni iz sjemena
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Prednost kartonskih posudica je u tome što ih možete zajedno sa sadnicom kasnije posaditi na otvoreno

Ožujak je idealan za sjetvu ljetnog cvijeća u posudice, a sadnice s dolaskom toplijeg vremena možete presaditi u vrt ili balkonske kontejnere.

U trgovinama se već može naći velik izbor raznih cvjetnih kontejnera, ali i posebne posude za sijanje sjemena - od plastičnih, kartonskih do biorazgradivih... Za sjetvu nije bitno od kojeg je materijala posuda, najvažnije je da ima rupe na dnu da se ne zadržava voda. U ponudi su i skupne posude s pojedinačnim mjestima za sadnju, koje su vrlo praktične imate li dovoljno mjesta. Međutim, ne morate kupovati gotove posude - sjeme možete posijati u plastične posude od jogurta, kartonsku ambalažu od jaja i slično. Prednost kartonskih posudica (kao i svih od biorazgradivih materijala) u tome je što ih možete zajedno sa sadnicom posaditi na otvoreno. U čašice možete odmah sijati po 1-2 sjemenke, pa nemate ni posla s pikiranjem, ili uzgojite sve mladice u jednoj posudici te ih pikirate naknadno u posudice od jogurta. Važno je držati ih na svijetlom i toplom mjestu i redovito vlažiti.

Već i jedan paketić sjemena može osigurati jako mnogo prijesadnica cvijeća, nemojte sijati pregusto jer se tada biljke guraju, pa rastu nepravilno.

Prkos je jednogodišnja patuljasta cvjetnica koju u posude za presadnju možete sijati najkasnije do početka svibnja. Na pripremljenu gredicu može se posijati u skupine, nekoliko sjemenki zajedno. Cvate cijele sezone. Ljekoviti neven nezaobilazan je u svakom organskom vrtu. Dobar je susjed gotovo svim povrtnicama. Mladi cvjetovi su jestivi, mogu se dodavati u salate. Vrtni slak koji cvate raznobojnim cvjetovima ukrasna je biljka penjačica kojoj treba potporanj. U povoljnim uvjetima može narasti i do 5 m u visinu. U rupu duboku do 1cm dovoljno je staviti 1-3 sjemenke, zatrpati zemljom i zaliti s malo vode. Kadifica je izvrsna u vrtu jer tjera štetnike. Jednostavna ivančica privlači pčele i nezahtjevna je. Sjemenke se siju plitko. Dragoljub je čest i voljen vrtni cvijet. Mnogi vrtlari znaju da je ujedno i začinska, aromatična biljka čiji se cvjetovi i listovi mogu dodati salatama jer su ljekoviti. Dragoljub voli topla i sunčana mjesta.

Jasminka Knežević
Začinske biljke
Početkom ožujka možete u posudice posaditi i sjeme raznog začinskog bilja. Ovisno o veličini sjemenki, nije ih potrebno dodatno prekriti zemljom, nego samo staviti na svijetlo toplo mjesto gdje će niknuti. Začinsko bilje možete presaditi u travnju ili sijati direktno na vrtnu gredicu. Mnoge su trajnice, poput metvice, vlasca, timijana, origana, kadulje, ružmarina... pa će ukrašavati vrt niz godina. Valja znati da se metvica brzo širi, pa ju uzgajajte u posudi. Origano možete bez problema držati u istoj posudi s ružmarinom, kaduljom ili bosiljkom, ili ih posaditi jedno pokraj drugog u vrtu.
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike