Sport
NAŠI KOŠARKAŠI SUVERENO DO EUROBASKETA

Uspješan ciklus, proširena baza i jasna pravila ponašanja
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Izabranici Veljka Mršića bez stresa ostvarili ono što se i očekivalo

Ima jedna konstanta koju naša muška košarkaška izabrana vrsta čvrsto drži otkako samostalno nastupa na velikim natjecanjima. Ista je potvrđena i početkom tjedna, Hrvatska će 14. put zaigrati za primat na Starom kontinentu.


Kvalifikacije za Eurobasket, koji nas očekuje tek za godinu i pol dana, izabranici Veljka Mršića zaključili su kao pobjednici skupine, ostavili su iza sebe Nizozemsku, Tursku i Švedsku. Neki bi rekli i očekivano, ali ne treba ići u daleku povijest i zaboraviti da su u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje nismo vidjeli, naši košarkaši imali golemih problema s reprezentacijama koje smo prijašnjih godina "šamarali" bez problema. Takvi su odnosi stvar prošlosti, danas je (ne)kvaliteta poprilično izjednačena, pogotovo u utakmicama kada favoriti nastupaju bez svojih najboljih igrača. U takovoj nepovoljnijoj situaciji je i Hrvatska, koja u ciklusu nije mogla računati na igrače iz NBA i Eurolige, ali ovoga smo puta i bez njih odradili posao koji se i očekivao. Viza za završni turnir izvađena je bez stresa, Hrvatska je u šest utakmica ostvarila četiri pobjede, a dva poraza iz posljednjeg "balona" u Istanbulu nisu puno pokvarila ionako dobar dojam, koji je, stoji, mogao biti i još bolji. No ne treba sada tražiti dlaku u jajetu, kada se do cilja došlo poprilično glatko. Ne treba zaboraviti da je nakon maksimalnog učinka nakon drugog "prozora" Hrvatska već potvrdila svoje mjesto na Eurobasketu, a ne sjećamo se da je čest bio slučaj da se odlazak na neko veliko natjecanja osigura i dvije utakmice prije završetka kvalifikacija. Osim toga, posljednji boravak u Istanbulu protekao je bez nekih igrača koji su odradili dva prethodna "prozora", stoga poraze od Nizozemske i Turske ne treba uzimati previše k srcu. Te su utakmice poslužile svrsi, nikad nije naodmet isprobati još kojeg igrača i potencijalnog reprezentativca.


- Zadovoljan sam s posljednjim nastupima u Turskoj, gdje smo došli bez četiri važna igrača koji su bili nositelji u prethodna dva "prozora". I sada se potvrdilo da imamo malo širu bazu, da smo prava momčad i da svatko uživa igrati za reprezentaciju. Protiv Turske je bilo bolje nego dva dana ranije, što je i normalno. Bilo je tu debitanata, a bili smo bez priprema i prijateljskih utakmica. Na kraju svima čestitam na plasmanu na Europsko prvenstvo i na tome kako su se odnosili prema reprezentaciji - rekao je po povratku iz Turske izbornik Mršić.

Uz rezultat, koji je uvijek glavno mjerilo, Mršić je uspio u još nečemu itekako važnom. Otkako je u svibnju 2019. preuzeo vrući stolac, ugradio je pravila ponašanja koje je ova skupina igrača spremno prihvatila. Lijepo je vidjeti da igrači vole igrati za Hrvatsku, daju svoj maksimum, iako neki od njih neće vidjeti Eurobasket. No za dobar rezultat ključna je i pozitivna atmosfera, a trenutno ozračje svakako je dodatni impuls za ono što slijedi vrlo brzo. Već krajem lipnja kreću kvalifikacije za Olimpijske igre.


Nino Benčina
U ŠEST UTAKMICA ISPROBALI 19 IMENA
Godinu dana otegle su se ove kvalifikacije za Eurobasket, koji je prolongiran za 12 mjeseci. Pandemija je poremetila raspored, ali to nije bio problem za Hrvatsku, izbornika Veljka Mršića, njegove suradnike i igrače koji su izvadili vizu za odlazak u Njemačku, Češku, Gruziju ili Italiju od 1. do 18. rujna 2022. U kvalifikacijama izbornik je na parket slao 19 igrača, a svih šest utakmica odradili su Šakić, Marčinković, Bilan i Drežnjak. Pet nastupa imaju Krušlin i Mavra, a po četiri Ukić, Rogić, Prkačin i Marić. Tri nastupa nema nitko, a po dva su skupili Planinić, Vranković, Filipović, Perić, Perković i I. Ramljak, dok su se po jednom upisali Gabrić, Mustapić i Jordano.

Stanka između dva EP-a bit će čak pet godina. Za nas je najvažnije da smo stanku prošli bezbolno i da ćemo biti među 24 reprezentacije (uz nas i četiri domaćina, igrat će još Nizozemska, Turska, Izrael, Španjolska Poljska, Rusija, Estonija, Belgija, Litva, Srbija, Finska, Ukrajina, Slovenija, Mađarska, Francuska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Grčka i Bugarska.
Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike