Regija
U VINKOVCIMA LANI SKLOPLJENO 180 BRAKOVA

Svirači traže druge poslove,
nekad svatove upisivali
godinu unaprijed
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Više sam zarađivao nego u školi, Dike ne žive samo od glazbe, kaže Marinko Blažinkov
VINKOVCI - Kao i na sve drugo u životu 2020. koronavirus je poremetio planove mnogim parovima, pa su vjenčanja morali odgoditi “za bolja vremena”, a ako se vjenčanje baš moralo održati zbog razloga u koje nećemo ulaziti, pozivan je manji broj uzvanika svjesno riskirajući ljutnju prijatelja i rođaka koji nisu bili pozvani.Nezadovoljni su i organizatori vjenčanja i vlasnici dvorana za vjenčanje jer zbog limitiranog broja uzvanika mnogi svatovi otkazuju najam. Manje je posla i za tamburaške bendove koji su lijep novac zarađivali u svatovima, i bez kojih je pir nezamisliv, a koliko im je bio zbijen raspored sviranja govori i to da ih je trebalo “bezecirati” i godinu dana prije vjenčanja.

Unatoč koroni, u 2020. u Vinkovcima je 180 bračnih parova uplovilo u bračne vode.

Prema podacima Matičnog ureda Vinkovci, pandemijska godina donijela je 50-ak sklopljenih brakova manje nego u prijašnjim godinama. Primjerice, 2017. ih je bilo 226 i ta brojka se povećavala – u 2018. sklopljena su 234 braka, a godinu poslije 233. Godina iza nas prekinula je rastući trend i donijela 180 brakova, ali svi vjeruju, i budući mladenci, i matičari, i iznajmljivači svečanih sala i tamburaši, da će u ovoj godini svatovi biti “kako Bog zapovijeda” i kako su ih Slavonci “tračili” odvajkada.

Mladi par koji je svatove imao početkom kolovoza kaže kako su morali smanjiti broj gostiju na sto osoba, a planirali su pozvati od 350 do 380 rođaka i prijatelja. Žao im je što su morali izostaviti neke od uzvanika do kojih im je jako stalo.

Vlasnici sala imali su gubitke i do 90 posto, a očekivanja za ovu godinu su različita, ali zajedničko im je razmišljanje kako je užasno kada vaše vlastito poslovanje ne ovisi o vama, nego o mjerama.

Hotel Admiral je u 2020. planirao rekordnu godinu po realizaciji svatova, maturalnih zabava i sličnih svečanosti, ali zbog koronavirusa bilježi veliki pad broja svatova.

- U 2019. imali smo dosta posla i kada bismo ostvarili rezultate poput onih u 2019., bili bismo zadovoljni. Samo neka ovo prestane i da se vratimo normalnom životu. Optimistično gledamo naprijed. U ovoj godini očekujemo početak sezone od 4. travnja i nadamo se kako će sve što smo dogovorili s našim mladencima i poslovnim partnerima biti odrađeno na obostrano zadovoljstvo - kaže Zoran Goman, voditelj marketinga u Admiralu, dodajući kako lani bilježe pad poslovanja i prihoda od gotovo 80 posto.

Tamburaški sastav Dike jedan je od najstarijih u Hrvatskoj i postoji više od 30 godina zahvaljujući, kako objašnjava frontmen i solist Dika, Marinko Blažinkov, ljubavi prema iskonskoj tamburaškoj glazbi čije su temelje davno postavili Tumbas Pere Hajo, Janika Balaž, Tuca Nikolić i mnogi drugi poznati vrsni tamburaši.

- Korona, COVID-19 ili kako se već zove, i u svijetu glazbe napravila je “dar-mar”. Od početka pandemije svirke su uistinu rijetke. Riječ “korona” u glazbi ima značenje produžetka trajanja note iznad koje se nalazi znak sličan dugi na nebu. Glazbenicima koji žive samo od toga preostaje moliti se Bogu i gledati u nebo kad će pandemija stati. Znamo svi koji smo u glazbi kako je naše glazbeno tržište malo. Malo je onih koji mogu živjeti od tantijema i zarade iz prošlosti. Puno je instant-zvijezda koje žive u svom nerealnom svijetu. Mi u Dikama oduvijek smo se trudili profesionalno odnositi prema nastupima i svirkama, ali nama je glazba bila dodatni izvor prihoda, koliko god je sviranje nekada bilo unosno i, iskreno, i nekada sam više zarađivao glazbom nego radom u školi, svi članovi benda su uvijek imali svoje zanimanje i posao, a tako je i sada. Mislim da bi i drugi tako trebali razmišljati. Nisi vječno mlad, godine nose svoje. Novi trendovi, mladost... nevezano uz kvalitetu i vrijednost, danas je reklama “pola posla”. Zato, Dike su sretne što ne žive samo od svirke. Pandemija nam je dala vremena za nova stvaranja i u tome uživamo. Ipak, suosjećamo s prijateljima glazbenicima i znamo da im nije lako. Ništa nije sramota raditi pa se neki moraju prebaciti na poslove za koje nisu mislili da će raditi. Sve je to život i tako ga treba prihvatiti, ne okrivljavati stožere ili bilo koga. Treba razmišljati unaprijed, jer kako kaže dio teksta jedne naše nove pjesme Vlade Kanića: “... i stradanja mnoga, bit će još toga, jer sve je to od Boga...”. Teško je i vlasnicima svečanih sala koji su puno uložili kako bi gosti bili zadovoljni, a sada zjape prazne. No proći će sve to i bit će opet kao prije, ili neće? Vidjet ćemo - kaže Marinko Blažinkov.

Dike su surađivale s više umjetnika. Od 1987. puno su zabava i svatova odradili sa znamenitim Zvonkom Bogdanom i bili su mu i jedini gosti izvođači prije četiri godine u Sava centru u Beogradu. kao i u Lisinskom u Zagrebu. Nikada nisu bili nečiji prateći bend, ali su znali zasvirati i zapjevati s Kićom Slabincem, Verom Svobodom...

Miroslav Flego
Marinko Blažinkov

frontmen i solist sastava Dike

Dike su sretne što ne žive samo od svirke. Sve je to život i tako ga treba prihvatiti, ne okrivljavati stožere ili bilo koga. Pandemija nam je dala vremena za nova stvaranja i u tome uživamo. Ipak, suosjećamo s prijateljima glazbenicima i znamo da im nije lako
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad