Regija
ANA BUDIMIR OGORČENA POSTUPCIMA GRADA

Vukovarka tvrdi kako nema pristup stazi ni kolniku, Grad se s tom tvrdnjom ne slaže
Objavljeno 24. veljače, 2021.
VUKOVAR - Posljednjih se mjeseci Vukovarka Ana Budimir suočava s problemom koji bi se, kako tvrdi, mnogo nazvati apsurdnim.Naime, s obzirom na to da joj se kuća nalazi na Priljevu, gdje već godinama niče poduzetnička zona i gdje su aktivni različiti poduzetnici i trgovački lanci, tvrdi kako je dospjela u situaciju da nema pristup nogostupu, a samim tim ni prometnici. Prema njezinim riječima, cijeli je problem počeo prije gotovo 10 godina, u vrijeme kada je Kaufland odlučio na Priljevu graditi objekt.

- Trebalo im je zemljište, pa su otkupljivali i privatne parcele. Željela sam im prodati i svoju, o čemu imam i dokumentaciju, ali su oni odustali. Godinama nakon toga do pješačke sam staze išla na drugu stranu, odnosno preko zemljišta za koje su mi rekli da je gradsko. Uslijedile su potom intervencije na prometnici, neposredno ispred kuće mi je niknuo mali brijeg i tuda više nisam mogla prolaziti, posebno u vrijeme kiše i snijega - ispričala nam je Ana.

Dodala je kako joj je kao pripadnici starije populacije teško i ljeti ići tim putem. Nastavljajući priču, naglasila je kako je sve kulminiralo kada je privatni investitor ogradio susjednu parcelu s druge strane njezine kuće koju je do tada koristila za prolaz.

- Ni tuda više ne mogu i našla sam se u situaciji da nemam načina za normalan izlazak iz kuće. Nedavno, kada je u Vukovaru pao snijeg, zamolila sam jednoga znanca da mi pomogne kako zna i umije, pa je na brdašce poredao betonske kocke i napravio neku vrstu stepenica. Nije mi bilo lako po snijegu i blatu ni penjati se ni spuštati, ali izbora nisam imala, moram izići iz kuće - naglasila je.

Ustvrdila je kako se višekratno obraćala Gradu Vukovaru za pomoć kako bi imala nužni prolaz, ali nije naišla na razumijevanje te da su joj čak savjetovali da vlastitim sredstvima izgradi prilaz, što ne može jer živi od 1600 kuna mirovine.

- Platila sam mjernika kako bih točno znala što je moje, gdje se mogu kretati i kojim bih putem mogla do pješačke staze. Ne znam ni kako bi do mene došla služba hitne pomoći ako bih ju zatrebala. Ogorčena sam - izjavila je Budimir.

Iz Grada Vukovara su nam dostavili dokument datiran s 19. veljače ove godine u kojemu stoji kako su zaprimili prijedlog odvjetnika Borisa Hlatkog za osnivanje nužnog prolaza preko nekretnine u vlasništvu Grada u korist Ane Budimir.

"Nakon izvršenog izvida na terenu uočeno je kako gospođa Budimir ima kolni pristup svojoj nekretnini kojim se mogu koristiti zdravstvene i dostavne službe jer se na njezinoj katastarskoj čestici nalazi ograđeno dvorište s dva ulaza, od kojih je jedan prema dvorištu kuće predlagateljice, a drugi prema cesti. S prednje strane kuće nalaze se stube koje vode na pješačku stazu", stoji u dokumentu, uz zaključak kako je prijedlog Upravnog odjela za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom da Grad Vukovar negativno odgovori na prijedlog odvjetnika.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao nam je kako je Ana Budimir iznajmila dio svoje parcele koji je sada ograđen i koji joj je omogućavao kolni pristup na prometnu površinu i koji najmoprimci kojima je iznajmila dvorište koriste za prodaju rabljenih vozila, odnosno osobnih automobila.

"Mjerodavni je odjel mišljenja kako Grad nema ingerencija jer zbog postupanja gospođe Budimir ona se kroz ugovor o najmu svjesno odrekla prava pristupa na javnu površinu, odnosno kolnik", naveo je Penava.

Dragana Korpoš
SUDSKI EPILOG
Budimir je potvrdila kako će pravdu potražiti sudskim putem, zbog čega je angažirala odvjetnika. “Ne mogu vjerovati kako u Gradu ne vide da su mi, davanjem investitoru u najam susjedne parcele, onemogućili pristup stazi. Ako su bili na terenu, sve su mogli utvrditi”, rekla je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike