Regija
SLATINSKA UDRUGA PČELARA “LIPA”

Snijeg, mraz, suša smanjili broj košnica
Objavljeno 23. veljače, 2021.
SLATINA - Redovita izborna skupština slatinske Udruge pčelara Lipa održana je digitalnim putem, a trajala je od 12. do 20. veljače. Predsjednik sljedeće četiri godine ostaje Dario Kovač, dopredsjednik je Branko Teodorović, tajnik Slaven Zelenka, blagajnik Ratko Mirkajlović, a posao pašnog povjerenika i dalje će obavljati Ivica Sertić. Članovi Upravnog odbora još su Anđelko Kokorić, Dražen Šušak, Zoran Suhi i Dražen Mikić. U Nadzorni odbor izabrani su Miroslav Farkaš, Mario Marčinko i Ivan Bajt.

Predsjednik Dario Kovač podsjetio je kako je Lipa lani trebala obilježiti 50 godina od osnutka.

– Kriza prouzročena koronavirusom odgodila je i naše planove, među kojima je bilo i izdavanje knjige "O pčelarstvu na slatinskom području", čime bi se zaokružila proslava obljetnice. Dobili smo sredstva za planirane projekte preko natječaja Grada Slatine i Općine Nova Bukovica, nešto skromnija nego inače, što je razumljivo – rekao je Kovač.

– Posebno nam je drago što smo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Slatine i Hrvatskim pčelarskim savezom u vrijeme zabrane kretanja izvan gradova i općina uspjeli osigurati propusnice kojima su naši pčelari mogli napuštati svoje općine i raditi na pčelinjacima koji se nalaze izvan tog područja – istaknuo je Kovač. Prošlu je godinu ocijenio izrazito lošom - počela je solidnim izlazima pčelinjih zajednica iz zime, ali su uslijedili su koronakriza, obilan snijeg krajem ožujka i mraz u travnju, što je sve naštetilo vegetaciji i paši pčela, osobito bagrema.

– Manjak hrane utječe i na imunitet pčela, a vruće i sušno ljeto pospješilo je razvoj bolesti i nametnika, tako da su gotovo svi pčelari novu zimu dočekali uz vrlo slabe pčelinje zajednice i sa znatno smanjenim brojem košnica. Ove godine pčelari očekuju bolje vremenske, vegetacijske i zdravstvene uvjete, pa tako i povećanje broja svojih pčelinjih zajednica. Uz redoviti rad na pčelinjacima, pomoć mladim pčelarima, organizaciju edukacija i tribina te sudjelovanje na sajmovima, Lipa ove godine planira označavanje svih pčelinjaka svojih 95 članova. Table sa svim informacijama o pojedinom pčelaru upozoravat će rekreativce, poljoprivrednike, šumare i sve ostale koji se nađu u blizini pčelinjaka kako bi se izbjegle neželjene posljedice – rekao je Dario Kovač. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike