Osijek
STANJE PROMETNICA

Bez asfaltnog je kolnika 16,78 posto ukupne duljine cesta u županiji
Objavljeno 24. veljače, 2021.

Uprava za ceste Osječko-baranjske županije u svojoj nadležnosti ima 86 županijskih i 98 lokalnih cesta, ukupne duljine 1137 kilometara. Županijskih je cesta 651 km, među njima najdulja je dionica ona od Podgorača preko Budimaca, Poganovaca, Čokadinaca i Čepinskih Martinaca do Čepina. Najkraća je dionica županijske ceste ona duljine 200 metara, od Zokova Gaja do Bokšića.

Ceste u kategoriji lokalnih cesta na području Osječko-baranjske županije u ukupnoj su duljini od nepunih 487 kilometara, a zanimljivo je kako i ovdje najdulja dionica kreće od Podgorača, ali "na drugu stranu", preko Podgorja Bračevačkog i Paučja do Breznice Đakovačke, u ukupnoj duljini od 24 kilometra. Najkraća je pak dionica u Zoljanima, do željezničkog kolodvora, u duljini od 400 metara.

Nažalost, još uvijek je ukupno 191 kilometar cesta bez suvremenog kolnika (bez tzv. asfaltnog zastora), a one prolaze kroz naselja Gornja Motičina (izvan naselja), Selci, Cerovac, Rozmajerovac, Paučje, Milinac i Ratkov Dol te dijelom Svetoblažje. Bez asfaltnog je kolnika 16,78 posto ukupne duljine cesta u županiji.

To su izvadci iz materijala koji je krajem prošle godine predstavljen vijećnicima Županijske skupštine. Riječ je o Planu građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Osječko-baranjske županije. Raspoloživim iznosom, u visini od 57 milijuna kuna, i ove će se godine financirati programi održavanja županijskih i lokalnih cesta te program radova građenja i rekonstrukcije.

Za ovu godinu tako se planiraju rekonstrukcije dionica lokalnih cesta između Popovca i Kamenca, Seone i Gornje Motičine, kroz Svetoblažje i Paučje i u Berku, a u Našicama će se rekonstruirati dio Ulice braće Radića, kao dio županijske ceste. Za Draž se planira izgradnja novog mosta uz rekonstrukciju prilaznih cesta.

Kada se govori o izvanrednom održavanju, uglavnom je riječ o obnovi asfaltnog kolnika, ovaj put u ukupnoj duljini od 14,5 kilometara. Najdulje dionice bit će one u Ivanovcu i Duboševici.

Iz Županijske uprave za ceste ne skrivaju kako raspoloživim sredstvima u 2021. godini, kao i proteklih godina, nije moguće poboljšavati stanje cestovne mreže, a modernizacija svih cesta koje su bez suvremenog kolnika postaje sve dalja budućnost. "Ovo je izravna posljedica kontinuiranog obezvrjeđivanja, a poslije i smanjenja financijskih sredstava namijenjenih za županijske i lokalne ceste tijekom dužeg razdoblja, a što je počelo s utjecajem inflacije od 2002. godine do danas, a poslije i poskupljenjem naftnih derivata, što je rezultiralo rastom svih cijena izvođenja radova na županijskim i lokalnim cestama", naglašavaju.

Županijska uprava za ceste najveći dio prihoda ostvaruje od naknada za uporabu javnih cesta, koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila, a za ovu godinu očekuje se prihod od 64 milijuna kuna.

Kada je u pitanju administrativno područje Grada Osijeka, ondje su sukladno s tehničkom klasifikacijom, sve ceste - nerazvrstane. Za održavanje prometnica za ovu godinu u gradskom je proračunu planiran iznos od 14,2 milijuna kuna. D.Kuštro
Uprava za ceste Osječko-baranjske županije u svojoj nadležnosti ima 1137 kilometara cesta
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike