Ekonomija
TRAŽE POMOĆ

Njemački pivari pred bankrotom
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Njemački pivari u ponedjeljak su u otvorenom pismu vladi zatražili financijsku pomoć jer im prijeti propast zbog oštrog pada potražnje u uvjetima zaključavanja gospodarstva. Njemačka je lani u studenome, u drugom krugu zaključavanja, zatvorila pubove, hotele i restorane, podsjeća Reuters.
U otvorenom pismu udruge koje je potpisalo oko 300 pivara traži se financijska pomoć vlade u okviru programa potpore u koronakrizi, zbog koje su bili prisiljeni baciti velike količine neprodanog piva. Vlada je pomoć omogućila pubovima i barovima, ali ne i pivovarama, podsjeća Reuters. "Iz tjedna u tjedan sve se više pivovara, pubova u njihovu vlasništvu i veletrgovaca, ne svojom krivnjom, suočava s opasnošću od propasti i s prijetnjom bankrota", stoji u otvorenom pismu udruge pivara DBB-a i VPBD-a. Pismo su, među ostalima, potpisali njemački ogranak danskog pivara Carlsberga, Bitburger Braugruppe, Krombacher i Paulaner Brauerei.


"Zbog zaključavanja i posljedičnog kolapsa tržišta točenog piva pivovare su preko noći ostale bez dobrog dijela svojih ekonomskih temelja", pišu pivari.


"Zalihe piva kojima je istekao rok za konzumaciju, vrijedne milijune eura, morale su biti bačene", dodaju.
Ujedno poručuju da prodaja piva u bocama u trgovinama nije "ni približno bila dovoljna" da se nadoknadi izgubljena prodaja u ugostiteljskom sektoru i slab izvoz. Pivovare su prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, što je 5,5 posto manje nego u godini prije, prema podatcima njemačkog statističkog ureda. Brojka ne uključuje bezalkoholno pivo, napitke od slada ni pivo uvezeno iz zemalja izvan Europske unije. Njemačka ljubav prema pivu kopni već godinama, ali 2020. bila je posebno teška za proizvođače piva jer ih je pandemija lišila brojnih festivala i događaja koje je pratila velika konzumacija piva, uključujući poznati minhenski Oktoberfest. H
8,7

milijardi hektolitara piva njemačke su pivovare prodale lani

5,5 %

to je manje prodanog piva nego u godini prije
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike