Crna kronika
PRESUDA ZA TROSTRUKO UBOJSTVO

Splitski ubojica Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora
Objavljeno 23. veljače, 2021.

Filip Zavadlav (26) osuđen je na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva počinjenog 11. siječnja prošle godine, u splitskom Varošu. Hicima iz automatske puške ubio je Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Za svako ubojstvo osuđen je nepravomoćno na 15 godina zatvora. Uz to, osuđen je i za ilegalno posjedovanje oružja te za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Zavadlav je osuđen zbog tzv. običnog ubojstva, a ne za ubojstva iz bezobzirne osvete, što je tražilo tužiteljstvo, jer u sudskom postupku nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomiljea koji su maltretirali Zavadlava i njegovog brata. Kao otegotne okolnosti sud je naveo da je ubojstva brutalno počinio automatskom puškom, kao i to što nije izrazio sućut obiteljima trojice ubijenih. Kao olakotne okolnosti kod određivanja kazne sud je uzeo u obzir Zavadlavovu smanjenu ubrojivost u trenutku ubojstava te teške okolnosti u kojima je živio.

Sutkinja Višnja Strinić, obrazlažući nepravomoćnu presudu, rekla je kako je taj događaj jedan o najbrutalnijih u Hrvatskoj. Dodala je kako sudsko vijeće smatra da će se određenom kaznom Zavadlavu utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti.

Podsjetimo, nakon pucnjave Zavadlav je pušku bacio u kontejner, a uhićen je u kafiću nedaleko od PU splitsko-dalmatinske. Bio je na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u kojoj su psihijatri utvrdili kako ima poremećaj ličnosti. Suđenje mu je počelo u kolovozu prošle godine, a u Palaču pravde dolazio je iz zatvora u Gospiću. Tijekom kraja suđenja Zavadlav je, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića, nosio neprobojni prsluk. Cijelo vrijeme suđenja bio je vezan lancima oko ruku i nogu.

Tijekom suđenja saslušano je više od 20 svjedoka. Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka to je i ponovio, dodavši da je u to vrijeme bio "na moru". Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku "zamolio" da mu odmah presudi 50 godina, jer mu je "u pržunu" - dobro.

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac rekao je kako je Zavadlavova obrana neosnovana, neprihvatljiva i smiješna te da je pomno isplanirao ubojstva. "Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada. Čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih", ustvrdio je tužitelj u završnoj riječi, i dodao kako se nikome ne smije dopustiti da zakon uzme u svoje ruke, jer bi to bio Divlji zapad. Zatražio je kaznu od 50 godina zatvora.

Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava, u svom je završnom govoru istaknuo kako njegov branjenik nije bio ubrojiv, što je pokazala i njegova obrana. Šerić je tvrdio da se nije radilo o bezobzirnoj osveti, nego o tzv. običnom ubojstvu.
S.Lacić

Najčitanije iz rubrike