Sport
NAJBOLJI STRIJELCI STAROG KONTINENTA USKORO PONOVNO U GRADU NA DRAVI

EPSO ima potporu i partnera u hrvatskim oružanim snagama
Objavljeno 23. veljače, 2021.

Kolijevka streljaštva u Lijepoj Našoj uskoro će peti put biti mjesto dolaska i boravka za najbolje strijelce Starog kontinenta. Osijek je od 20. svibnja do 6. lipnja domaćin Europskog prvenstva, koje će biti i najmasovnije dosad.


Pred kraj proljeća stiže nam oko 1500 natjecatelja te još njih 500-tinjak koji pripadaju pod prateće osoblje. Na vatrenu liniju na Pampasu izići će reprezentativci iz 48 zemalja koji će se boriti za primat u čak 78 disciplina. Uz one koje su bile predviđene (25 m, 50 m, 300 m i leteće mete), pridodane su i one u zračnom oružju (10 m). Podsjetimo, zračni EP trebao se održati ove zime u Finskoj, ali kada se na sjeveru odustalo od organizacije iz pandemijskih razloga, Europska streljačka konfederacija (ESC) nazvala je broj, klub i grad koji je uvijek spreman uskočiti i uhvatiti se u koštac s najvećim izazovima. GSD Osijek 1784 već se iskazao i dokazao u organizaciji, stoga će i ovaj najmasovniji EPSO dosad sigurno biti odrađen po najvišim standardima.


Pripreme za najveće natjecanje ove godine na hrvatskom istoku već su počele, a organizator i domaćin dobio je početkom tjedna i jednog moćnog saveznika - hrvatske oružane snage. Potpisan je tako i sporazum o potpori OSRH, naša će vojska pomoći pri organizaciji i provedbi prvenstva izvođenjem inženjerijskih radova na streljani Pampas. Predviđeno trajanje radova je oko mjesec dana, a materijalna sredstva (točan iznos još nije preciziran) za provedbu osigurat će Grad Osijek i Hrvatski streljački savez. Sporazum su potpisali ministar obrane RH Mario Banožić i prvi čovjek Hrvatskog streljačkog saveza, Hubert Kišpal. Ranije je potpis u ime Grada stavio gradonačelnik Ivan Vrkić. Potpisivanju suradnje, odnosno sporazuma, svjedočili su i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine osječko-baranjske, Žana Gamoš, osječka dogradonačelnica, Zoran Ćelić, glavni tajnik, ali i operativac u Organizacijskom odboru i mnogi drugi.
Nažalost, naši vojni inženjerci neće do početka EPSO-a raditi i na finalnoj dvorani, koja je u planu, no na predstojećem će se prvenstvu 40-ak finalnih nastupa (od ukupno 60) održavati u velikom šatoru. No uskoro bi i taj objekt koji nedostaje trebao postati dio streljačkog centra, a to znači da će onda u Osijeku najveća streljačka natjecanja biti i još češće organizirana.


Nino Benčina
16 OLIMPIJSKIH KVOTA KAO VELIKI MAMAC
Sam po sebi predstojeći EPSO je natjecanje koje okuplja velik broj natjecatelja. Ali sada će Osijek biti bukiran do vrha jer će ga pohoditi svi oni koji nešto znače u streljačkom svijetu, ali i ostali koji se tek probijaju na vatrenoj liniji. Razlog je jasan, na Pampasu će se dijeliti čak 16 kvota za nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju. Stoga će biti itekako vatreno u slavonskoj metropoli.
Najčitanije iz rubrike