Novosti
PRAVOBRANITELJICA ISPITUJE SLUČAJ KAFIĆA IZ RIJEKE

Biranje gostiju moguća diskriminacija
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Biranje gostiju kafića prema tome kojoj političkoj opciji su naklonjeni može biti diskriminacija na temelju političkog uvjerenja, koja je zabranjena Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Istaknuto je to u ponedjeljak iz ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović u vezi sa slučajem kafića iz Rijeke čiji je vlasnik objavio kako neće posluživati goste koji su članovi HDZ-a.


Pravobraniteljica navodi kako se poruka građanima da, ako su naklonjeni određenoj političkoj opciji, nisu dobrodošli kao gosti kafića, može smatrati diskriminacijom na temelju političkog uvjerenja. Time se ovu skupinu stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu prema drugim građanima samo zbog njihovih političkih afiniteta. "Zato smo pokrenuli ispitni postupak u povodu objave vlasnika kafića kojom je poslao upravo takvu poruku i od njega zatražili očitovanje, uključujući i je li o poruci dodatno komunicirao sa svojim zaposlenicima. Tražili smo i informacije o prijetnjama za koje je naknadno naveo da zaposlenici primaju te je li o tome obavijestio policiju", navodi Lora Vidović. Ističe i da, iako je legitimno pravo svakog građanina izražavati svoj stav i neslaganje s bilo čijim političkim stavovima, takvo izražavanje ne smije biti diskriminatorno ponašanje, govor mržnje ili drugi zabranjeni oblik govora. "Pritom, konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o diskriminaciji ili ne može odlučiti samo sud", stoji u objavi.

"Čak i ako bi u praksi isti taj kafić redovito posluživao i goste za koje se vlasnik izrazio da nisu poželjni, već i sama takva javno objavljena poruka ima odvraćajući učinak na moguće goste pripadnike ili simpatizere navedene političke opcije. Tako je presudio i Sud EU-a u slučaju Feryn, kada je vlasnik belgijske kompanije izjavio da se ni jedan ‘imigrant‘ kod njega neće zaposliti", navodi ured pučke pravobraniteljice primjer iz sudske prakse. D.Pav.
Možda ste propustili...