Novosti
KRIZA JE SMANJILA POTROŠNJU

Vrijednost računa je u godinu dana manja 29,83 milijarde kuna
Objavljeno 23. veljače, 2021.
U godinu dana od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače 2020. do 21. veljače 2021., vrijednost fiskaliziranih računa manja je 29,83 milijarde kuna u odnosu prema istom razdoblju godinu dana prije, pokazali su novi podatci Porezne uprave.


U tom razdoblju, u odnosu prema razdoblju od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za ukupno 15 posto. Također, izdano je 1,81 milijardu računa, čija vrijednost je dosegnula 166,81 milijardu kuna, dok je u razdoblju od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine bilo izdano 2,38 milijardi računa, čija je ukupna vrijednosti bila 196,6 milijardi kuna. U trgovini je pak na godišnjoj razini broj računa smanjen za 17 posto, na 1,15 milijardi, dok je njihova vrijednost pala za sedam posto, na 120,5 milijardi kuna. U području ugostiteljstva i turizma broj fiskaliziranih računa pao je za 46 posto, na 224,3 milijuna, a vrijednost računa manja je čak 49 posto i iznosi 14,1 milijardu kuna.


U prošlom pak tjednu, u razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa smanjen je za 12 posto u odnosu prema usporedivom tjednu prošle, 2020. godine, na 35,5 milijuna, dok je njihov iznos veći jedan posto - 17 posto ili 24,6 milijuna kuna i doseže gotovo tri milijarde kuna. I u trgovini broj i iznos računa porasli su za po jedan posto, pa je tako izdano ukupno 24,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,22 milijarde kuna.


U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 75 posto manje računa, a iznos je smanjen za 68 posto. U razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine tako je izdano 1,6 milijuna računa, a u istom lanjskom tjednu njih 6,6 milijuna, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu u proteklom tjednu dosegnula 86 milijuna kuna u odnosu prema čak 269,3 milijuna kuna u usporedivom tjednu prošle godine, kada je kriza tek kretala i zapravo ovdje bila još u povojima.
Treba podsjetiti da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa do 15. veljače na snazi bile mjere kojima je potpuno bio obustavljen rad kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati svoju hranu za dostavu. U trgovinama i trgovačkim centrima su pak propisana ograničenja prema kojima za sve svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o tome koja im je veličina neto prodajne površine. No s 15. veljače ove godine na snagu je stupila određena relaksacija epidemioloških mjera, pa tako kafići mogu prodavati "kavu za van", a uz druge propisane mjere između ostalog je omogućen rad i teretanama, fitnes-centrima, automat-klubovima, kasinima i kladionicama. I.Bošnjak/H
TJEDNI RAST
U odnosu prema prethodnom tjednu, u ugostiteljstvu i turizmu u prošlom tjednu je dijelom bilo vidljivo "popuštanje", pa je tako izdano 32 posto više fiskaliziranih računa, uz rast njihove vrijednosti za šest posto. U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa na tjednoj razini ukupno je povećan za četiri posto, no uz smanjenje njihove vrijednosti za dva posto. Tom padu najviše je doprinijela trgovina na malo, u kojoj je zabilježen pad vrijednosti računa za tri posto, dok je istovremeno broj izdanih računa tamo porastao za dva posto.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren