Novosti
PREMIJER O PREDSJEDNIKU REPUBLIKE, KANDIDATIMA, MJERAMA...

O izboru predsjednika Vrhovnog suda: Ne znam igra li se neka šira utakmica
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Premijer Andrej Plenković izjavio je kako ne zna stoji li neka "šira utakmica" iza poruke predsjednika Republike Zorana Milanovića da neće dati potporu ni jednom od kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda koji su se javili na natječaj, nego će predložiti nekog drugog.


Premijer je izjavio kako mu je malo čudno da se tema izbora predsjednika toga suda otvorila na taj način. Na pitanje je li za njega kao opcija moguće da se na to mjesto bira osobu koja se nije prijavila na natječaj, Plenković je odgovorio da o tome još nije razgovarao s predsjednikom, ali da mu se logičnim čini "da se poštuju zakoni koje smo donijeli". Plenković smatra da način na koji predsjednik RH želi predložiti kandidata nije u skladu sa zakonom. "To je jasno i nekome tko nije pravnik. Ne vidim u čemu je problem. Što nekog tko želi biti predsjednik Vrhovnoga suda sprječava da se javi na natječaj? Ne vidim uopće smisao neke drame na ovaj proceduralni način, osim ako to nema neke druge, šire konotacije, pokušavam to shvatiti", rekao je.


"Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću, ne znam… jesmo li u nekoj široj utakmici ili ne, moram to ispitati", dodao je Plenković. Ne zna hoće li s predsjednikom razgovarati o tome jer, kaže, Vlada tu nema gotovo nikakvu ulogu. "DSV raspisuje natječaj, predsjednik odabire kandidata, Sabor odlučuje. (Vlada) u smislu ‘soft‘ uloge - da, ali u smislu ‘hard‘ uloge - ne", objašnjava Plenković i dodaje da je nužno pronaći rješenje korisno za RH i Vrhovni sud.


Odbacio je mogućnost da dođe do poništenja raspisnog natječaja za čelnika Fonda za obnovu kazavši kako je neistina da će se to dogoditi. Plenković je naglasio da ravnatelja bira Upravno vijeće Fonda, a ponovno je odbacio laži i iritantnom nazvao tezu da v. d. ravnatelja Fonda Damir Vanđelić neće biti izabran za čelnika Fonda pošto je odbio biti HDZ-ov kandidat na izborima. Naglasio je da je Vanđelić sam izrazio želju da bude privremeni ravnatelj, do ljeta.


Ponovivši kako "imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija", Plenković se osvrnuo i na komentare koje je izazvala izjava HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Filipovića da ne zna čitati ćirilicu.

"Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika koji je 1984. godište, koji doživljava napade kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. A doživljava te napade jer je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Ali ‘dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce ili Hercegovačku ulicu ćemo staviti ispod radara‘", ustvrdio je šef HDZ-a. To su vam ti dvostruki kriteriji, dodao je te kao još jedan primjer naveo da se propituje tko je bio na pogrebu Miroslavu Tuđmanu, ali se u isto vrijeme mnogi prave nevješti za druga okupljanja. H
OBJAVA VLASNIKA KAFIĆA JE RASIZAM
Andrej Plenković se osvrnuo i na reakciju javnosti i medija nakon što je vlasnik jednog riječkog kafića na društvenoj mreži svim članovima, glasačima i simpatizerima HDZ-a poručio da ne dolaze u njegov kafić jer nisu dobrodošli. Predsjednik HDZ-a kazao je kako ga "čudi ta degutantna količina dvostrukih kriterija". "Da je gospodin iz ta ‘Tri majmuna‘ rekao: U kafić ne mogu Srbi, ne smiju doći Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci - digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala od toga. Ali, ako se kaže ne mogu doći HDZ-ovci - to je ništa. Čak se traže opravdanja - pa to je OK…", prokomentirao je Plenković te poručio kako "to tako ne može". Odbacio je mogućnost da se radi o šali poručivši da je pročitao temeljito što piše u objavi. "To se zove diskriminacija, rasizam, a idući korak je fašizam… To je bit…", ustvrdio je predsjednik HDZ-a. "Ovaj u ‘Tri majmuna‘ samo na odijelo nek stavi zvijezdu", ustvrdio je premijer Plenković te spočitnuo i medijima zbog toga što daju prostor takvim tezama.