Ekonomija
DVA NOVA PROJEKTA OPĆINE ANTUNOVAC

Popisuju agroresurse, grade i zelene tržnice
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Želimo imati dokument koji nikada nismo imali do sada, s popisom svega što je na našem području, kaže načelnik Davor Tubanjski

Osim vidljivih rezultata u gospodarstvu dovođenjem velikog broja investitora i poduzetnika u Gospodarsku zonu Antunovac te u Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac, antunovačka se općinska uprava, kaže načelnik Davor Tubanjski, ozbiljno trudi pomagati i lokalnim poljoprivrednim proizvođačima te im pomoći da plasiraju svoje proizvode.

Kada je o tome riječ, Tubanjski navodi da su upravo u tijeku dva nova projekta koje pokreću zbog pomoći poljoprovredi - prvi je projekt pod nazivom Inventarizacija poljoprivrednih resursa, a drugi je projekt pod nazivom Zelene tržnice.

Inventarizacija
- Kada govorimo o inventarizaciji, ona je vrlo važna da bismo vidjeli čime raspolažemo i da možemo provoditi poticanja. Ipak je ovo Slavonija i poljoprivredni kraj, pa zato radimo inventarizaciju baš svih poljoprivrednih resursa kako bismo mogli osigurati poticaje na temelju stručno odrađene podloge. Želimo imati dokument koji nikada nismo imali do sada, s popisom svega što je na našem području, a to će biti podloga za izradu strategije razvoja. U tom dokumentu imat ćemo pregled svega što se može razvijati i raditi, što u poljoprivredi, u turizmu, u ruralnom razvoju i gospodarstvu. To nam je vrlo važno jer je to jako dobra podloga, svaka naša sljedeća odluka kroz proračunska ulaganja, subvencije, sufinanciranja, bit će smjernica u što zapravo ulagati i k čemu usmjeravati poduzetnike, mlade, poljoprivrednike. Iz tog dokumenta bit će nam puno jasnija slika u tome kako odrediti što financirati, da ne idemo stihijski i napamet. Sastavljat će podatke o tlu, vodama, klimi kroz vrijeme, vjetru, suncu, kiši uz mogućnosti preporuke stručnjaka, znači istraživanja istraživačkog tima koji će vam dati preporuke za kulture na određenim parcelama. Nije isto ako je neka zemlja i mikroklimatski odlična za ratarske kulture, a netko želi tamo povrćarstvo i staklenike, mi ćemo biti ti koji ćemo onda sufinancirati ratarstvo, ili pak savjetuje li se povrtlarstvo, onda ćemo poticati takvu proizvodnju. Odredit ćemo zone, što i gdje ćemo sufinancirati, pojašnjava Tubanjski.

Naravno, prate i događanja u ruralnom turizmu, da je pokrenut novi trend gdje se uz smještajne kapacitete traži i nešto novo, prirodno. "Dakle, vraćamo se prirodi. Istražit ćemo što možemo ponuditi i u kojem se smjeru razvijati, pa će onda i Općina sve to pratiti"kaže Tubanjski.

Novi trend
Dodaje i da je ovaj dokument poput GIS-a s preporukama temeljenim na istraživačkom radu za razvoj općine. "Gospodarstvo i poljoprivreda su dvije grane koje potenciram, postavili smo ih kao temelj i rekli da bez toga nema ništa. Drugi projekt odlično se uklapa u navedeni. Zelene tržnice smo zamislili da se kroz ovu godinu riješi idejni projekt za netipične tržnice s nekakvim uvjetima rada, nego jednostavno da omogućimo našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima prodaju svojih viškova proizvoda lokalno i to na dvije lokacije”, najavljuje Tubanjski.
Darko Pejić
Pomoć poljoprivrednim proizvođačima
U cijelu priču poljoprivrednog razvoja uklapa se i rad Lokalne akcijske grupe Vuka - Dunav sa sjedištem u Antunovcu. Ta je institucija tu da pripomogne poljoprivrednim proizvođačima na širem području kako savjetima, stručnom pomoći, tako i u financiranju. Tubanjski navodi kako LAG odlično radi, prati sve što je vezano uz poljoprivredu, poticaje, ulaganja, natječaje i oslonac je mnogima, kako OPG-ovima, tako i institucijama i lokalnoj samouprave na području ruralnog razvoja s naglaskom na razvoj sela, civilni te javni sektor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora