Ekonomija
INVESTITORI S OPREZOM ČEKAJU REZULTATE

Najviše rastu cijene dionica kompanija iz cikličkih industrija
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje, a investitorima će smjernice dati objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu, koja će se idućih dana intenzivirati. Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks prošloga je tjedna porastao za 1,95 %, na 1849 bodova. Ostvario je dobitak treći tjedan zaredom te se nalazi na najvišoj razini od početka ožujka lani. Istodobno, Crobex10 skočio je za 1,8 %, na 1145 bodova, na najvišu razinu od 20. siječnja ove godine. Ojačao je drugi tjedan zaredom. Svi sektorski indeksi su porasli, a pritom najviše turistički, za 2,3 %. Redovni promet dionicama protekloga tjedna iznosio je oko 38 milijuna kuna, što je za 8 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. Uz to, ostvareno je i 9,2 milijuna kuna u blok transakciji dionicom HT-a, po cijeni od 184 kune za dionicu.


"U još jednom pozitivnom tjednu na domaćem tržištu Crobexi su porasli po znatno višim stopama nego u tjednu ranije. Pritom je Crobex indeks ojačao treći tjedan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih gotovo godinu dana, no uz nešto niži promet nego u prethodnom tjednu. Prosječni ukupni dnevni promet, naime, kretao se oko 9,4 milijuna kuna", kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermarekische banci. Većina cijena dionica je porasla, a ponajviše kompanija iz cikličkih industrija, poput brodara, dodaje.


Idućih dana Augustinović očekuje oprezno trgovanje, a smjer tržišta ovisi će o poslovnim rezultatima kompanija, podatku o BDP-u i kretanjima na stranim burzama. U redovitom trgovanju najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Atlantske plovidbe, 5,56 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,8 %, na 185 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, s prometom od 4,49 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila za 4,9 %, na 32,3 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Podravke, za 2,9 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala za 1,6 %, na 506 kuna. Među likvidnijim izdanjima najviše je poskupjela dionica Ingre, za 12,2 %, na 13,8 kuna. Nasuprot tome, najveća gubitnica bila je dionica Vira, čija je cijena potonula za 14,75 %, na 20,8 kuna. Veći cjenovni pad zabilježila je i dionica Optima telekoma, za 5,4 %, na 6,3 kune. Ta kompanija izvijestila je sredinom tjedna da je u 2020. ostvarila 456 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 14 % manje nego godinu prije. Netodobit iznosila je 1,66 milijuna kuna, što je 7,5 % manje nego u 2019., kada je dobit iznosila 12,5 milijuna kuna. H
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike