Regija
KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Sufinancirat će troškove
stana za bolesnu djecu
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Gradovi i općine izdvojit će do pet tisuća kuna godišnje iz sredstava proračuna
VINKOVCI



Na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije raspravljen je prijedlog Društva Hrvatska žena Vinkovci o uključivanju jedinica lokalne samouprave u sufinanciranje troškova stana u Zagrebu u kojemu s roditeljima borave djeca s malignim bolestima dok su na liječenju.


Hrvatska žena je provela humanitarnu akciju i prije 13 godina kupila stan koji koriste djeca iz svih dijelova najistočnije županije.


- Riječ je o dvoipolsobnom stanu od 80 kvadrata. Godišnje tamo boravi deset djece, što znači da je do sada stan koristilo 110 - 120 obitelji. Sve režije i popravke u stanu sami smo snosili. Pogledali smo troškove režija po godinama i utvrdili da je jedne godine bilo sedam tisuća i nešto, a većinom je bilo između 10 i 11 tisuća kuna godišnje. Budući da tamo ne borave samo djeca iz Vinkovaca nego iz svih dijelova županije, predlažemo da se svi uključe u plaćanje režija. Računali smo kako imamo u Županiji pet gradova i 26 općina, i mislim da ne bi bilo veliko opterećenje za proračune kada bi svaki grad godišnje izdvojio 600 kuna, a općine po 300 kuna. Time bi bilo skupljeno više od 10 tisuća i imali bi zajamčeno riješeno pitanje plaćanja režija tog stana. Ostale troškove oko popravaka i zamjena i dalje će snositi udruga Hrvatska žena. Moram istaknuti Grad Vinkovce, koji je uvijek uskočio s pomoći kada god je nešto zaškripalo, pa i sada nedavno u povodu Dana maligno oboljele djece. Gradonačelnik Ivan Bosančić nas je primio i ponudio pomoć u zamjeni dotrajalog namještaja. Do sada se stjecao dojam kako Grad najviše skrbi o tom stanu, ali ja bih voljela da se uključe i druge jedinice lokalne samouprave jer sve su to naša djeca iz svih dijelova županije - kaže Ljubica Potočić, predsjednica Hrvatske žene.
Koordinacija se složila da gradovi i općine izdvoje od tisuću do pet tisuća kuna godišnje, koliko imaju prostora u proračunu, a od Hrvatske žene je zatraženo neka načine sporazum kako bi gradovi i općine mogli pravdati donirana sredstva.


Miroslav Flego
Otkupit će sklonište za napuštene životinje od vlasnika koji je umirovljen
Bilo je riječi i o ponudi vinkovačkog Veterinarsko-higijeničarskog servisa Tip-Tip, koji ima jedino sklonište za nezbrinute životinje u Vukovarsko-srijemskoj županiji i vlasnik je zbog umirovljenja i što nema nasljednika u poslu, odlučio zatvoriti sklonište i ponudio gradovima i županiji otkup po cijeni od dvije milijuna kuna. “Prema zakonu moramo u županiji imati bar jedno sklonište za napuštene životinje. Mislim da bi bilo dobro to preuzeti jer nekoliko inspekcijskih nadzora je bilo Tip-Tipu i svi bili su pozitivni. Tamo je stotinjak životinja, ali nam je važno što ima mjesta za proširenje kapaciteta. Vlasnik traži dva milijuna, a kada ne bi imali sklonište, gradovi i općine bi sljedeće godine morale platili 3,5 milijuna”, kaže Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, dodajući kako bi jedinice lokalne samouprave mogle osnovati svoja skloništa.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike