Regija
GRADSKO VIJEĆE BELOG MANASTIRA

Ugostitelji neće plaćati naknade za terase
Objavljeno 23. veljače, 2021.
BELI MANASTIR


Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima su napravljene opsežnije izmjene propisa kojim se uređuje njihovo ustrojstvo i rad, Gradsko vijeće jučer je ‘blagoslovilo’ predložene izmjene i dopune gradskog Statuta.


Izmjene se odnose i na buduće gradsko čelništvo (broj zamjenika gradonačelnika), odnosno članove budućeg Gradskog vijeća. Nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine, gradonačelnik jedinog baranjskog grada imat će, umjesto dva, jednog zamjenika, a u Gradskom vijeću sjedit će 15 umjesto sadašnjih 17 vijećnika. Ove se izmjene odnose na gradove u kojima živi od 10.000 do 20.000 stanovnika.


- Sukladno posljednjem popisu, u Belom Manastiru živi nešto više od 10.000 stanovnika, pa će gradonačelnik imati i svog zamjenika, što je dobro zbog operativnog vođenja grada - istaknuo je uoči sjednice gradonačelnik Tomislav Rob, dodajući kako će u Statutu biti izmijenjene i odredbe o naknadama vijećnicima te predsjedniku i dopredsjednicima Gradskog vijeća. Naknade bi trebale biti smanjene i do 40-ak posto, a Rob je naglasio kako će se zauzimati da vijećnicima ostanu bar simbolične naknade zbog odgovornosti koje imaju. Dakako, ne veće od zakonom predviđenog maksimalnog iznosa. Pred vijećnicima se našao i prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana.


- Osnovni razlozi izmjena su usklađenje s Prostornim planom Osječko-baranjske županije, zakonskom regulativom iz područja gospodarenja otpadom, planiranim razvojem grada, izgradnja ceste između Branjinog Vrha i Popovca, buduća namjena vojarne kako bi se u njoj moglo nešto graditi ili ponuditi investitorima, usklađivanje međa i niz drugih razloga - rekao je Rob. Usvojen je i Statut belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, a Rob je izdvojio dio koji se odnosi na imenovanje članova Vatrogasnog vijeća.


- Jedva čekam konačno utvrđivanje područja djelovanja JPVP - naglasio je Rob, podsjetivši na dosadašnje probleme oko (ne)sufinanciranje rada postrojbe. Dnevni je red dopunjen točkom dnevnog reda kojom se ugostitelji s područja Belog Manastira oslobađaju od plaćanja naknade za korištenje javnih površina na kojima su terase njihovih objekata.


Pri kraju je savjetovanje oko isplate gradskih potpora za djelatnike u branšama pogođenim korona krizom (najviše ugostitelji) u iznosima od po 2000 kuna po zaposlenoj osobi.
Vijećnici su prihvatili i izvješće o stanju sigurnosti u jedinom baranjskom gradu koje je na zadovoljavajućoj razini. I. Getto
Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike