Autoglas
KATASTROFALNA 2020. OSTAVILA JE POSLJEDICE

Osam milijardi eura gubitka Renaulta
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Renault je u pandemijskoj 2020. godini poslovao s rekordnim netogubitkom od osam milijardi eura, dok u 2021. ima probleme s globalnom nestašicom čipova. Prihodi grupe potonuli su prošle godine 21,7 posto na 43,5 milijardi eura. Kompanija je u 2020. prodala 2,95 milijuna vozila, 21,3 posto manje nego u godini ranije.

Renault je imao problema i u 2019., no 2020. gurnula ga je u duboku krizu, jer je proizvodnja pala, a prodajni su saloni bili zatvoreni kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, što je naštetilo i njegovom japanskom partneru Nissanu. Grupa nije predstavila financijske smjernice za ovu godinu, naznačivši tek da bi mogla smanjiti troškove za dvije milijarde eura prije no što je zacrtala, vjerojatno do prosinca. U Renaultu oprezno napominju da su fokusirani na oporavak i upozoravaju da su narudžbe posustale početkom ove godine zbog produljenih ograničenja u pojedinim zemljama zbog koronavirusa. Probleme im stvara i nestašica čipova koja bi, prema njihovoj procjeni, trebala dosegnuti vrhunac u drugom tromjesečju.

Renault se suočava s novim izazovima, jer EU pooštrava propise o emisiji štetnih plinova, a njegovi konkurenti PSA i Fiat Chrysler udružili su se u kreiranju četvrtog proizvođača automobila u svijetu Stellantis. Francuska je tvrtka odlučila smanjiti broj radnih mjesta i modela automobila kako bi srezala potrošnju, što pogađa i istraživanja i razvoj. H
Možda ste propustili...

„BEST OF THE BEST“

Maserati MC20 osvaja nagrade

EUROPSKO UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA

Infrastruktura važna za e-aute

HIBRID NASTAO U SURADNJI SUZUKIJA I TOYOTE

Swace, novi Suzukijev karavan, ima budućnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GM-OV ZELENI BREND

Hummer, slavan po žderanju goriva, uskoro će ići na struju

2

HIBRID NASTAO U SURADNJI SUZUKIJA I TOYOTE

Swace, novi Suzukijev karavan, ima budućnost

3

EUROPSKO UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA

Infrastruktura važna za e-aute