Kultura
MUO: OTVORENA IZLOŽBA “MODA I STRIP”

Intrigantan odnos svijeta mode i devete umjetnosti
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Izložba je otvorena u povodu stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba "Moda i strip" koja će za javnost biti otvorena od 23. veljače do 28. ožujka, u sklopu hrvatsko-francuske suradnje i u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Otvaranju izložbe nazočili su veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka - Petešić, ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel, Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu, iz kojeg je izložba stigla te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Dizajnerski crteži
U prigodi otvorenja izložbe potpisano je pismo namjere o francusko-hrvatskoj kulturnoj suradnji u području stripa, u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici - Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu.

Izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj je izložbi prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip-tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Među istaknutijim izlošcima tu su neki od prvih dizajnerskih crteža Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode. Izloženi su i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya, ali i nikad viđeni "La Vilaine Lulu", jedini strip kojeg je nacrtao Yves Saint Laurent. Iz razdoblja mondrijanovske revolucije dolaze modne skice haljina slika Yves St. Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana. Izložena je i originalna Dior haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. Posebno atraktivan jest i strip "Jeune Fille en Dior" Annie Goetzinger, koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama. Prikazani su i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica s uzorkom superjunaka Marvel Comicsa, kaput dizajnera Jean-Charlesa de Castelbajaca, tenisice Vans SKS "Charlie Brown" Charlesa Schulza i dr.

Lutke od papira
Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije, baš kao što je to činio primjerice Yves Saint Laurent, koji je kao mlad izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Tu su radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija, čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan i Vogue.

Remek-djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip “Bringing Up Father”, i njegovi glavni likovi “Maggie i Jiggs”, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Tanja Kvorka
izloženo
VIŠE OD

STOTINU

PREDMETA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike