Sport
POKIDALI NAM ŽIVCE

"Barakude" nakon drame peteraca izvadile vizu za OI
Objavljeno 21. veljače, 2021.
Hrvatski su vaterpolisti tek nakon 15 serija svladali Rusiju za još jedno veliko natjecanje

Hrvatski vaterpolisti ipak će igrati ovog ljeta na Olimpijskim igrama u Tokiju! Nakon velike drame "barakude" su nastavile niz nastupa na Igrama, no za sedmo sudjelovanje pokidale su živce i sebi i svima koji su ih gledali jer su Rusiju dobile tek nakon 15 serija peteraca sa 25:24, nakon što je osnovni dio utakmice završen 11:11.


Bila je to još jedna utakmica u kojoj su izabranici Ivice Tucka propustili puno prilika sve riješiti već ranije, no svaki promašaj kao da je stavljao dodatni uteg na pleća naših vaterpolista koji su za put u Tokio morali itekako prekovremeno raditi. Počelo je dobro, u prvoj je četvrtini Bušlje donio vodstvo 4:2, što je bilo i jedini put da je jedna od reprezentacija imala dva gola viška. Sve ostalo vrijeme u roterdamskom se bazenu odvijala izjednačena borba, koja je, srećom, završila povoljno za nas. Rusija je sredinom druge četvrtine prvi put povela (5:6), u trećoj je jedan od ključnih trenutaka bila Bijačeva obrana kod 7:7 u situaciji s dva igrača manje, nakon čega smo mi bili ti koji su dolazili u vodstvo, a Rusi ga morali stizati. Minutu i 20 sekundi prije kraja Vrlić je zabio za 11:10, no Rusija je dobila dva uzastopna igrača više te je Holod 16 sekundi prije kraja izjednačio. Posljednji nam je napad propao, a potom je uslijedila neviđena drama peteraca. U četvrtoj seriji Bukić je pogodio gredu, pa je Šepelev imao meč-loptu, ali mu je Popadić, koji je zamijenio Bijača, obranio i vratio nadu Hrvatskoj. Drama je trajala sve do 15. serije kada je Šepelev ponovno postao ruskim tragičarem, ovaj put obranio mu je Bijač, a potom je Vrlić realizirao svoj peterac i konačno osigurao vizu za Tokio. Bila je to čak peta prilika za izboriti Igre i konačno je iskorištena, na najteži mogući način.

– Ma, nakon svega što smo proživljavali na ovom putu, zaslužili smo Olimpijske igre. Prije dvije godine izgubili smo nakon peteraca u finalu od Srba u prolomu oblaka, pa potom propustili prilike na SP-u u Gwangjuu i EP-u u Budimpešti, a ovdje smo petercima izgubili od Crne Gore. Konačno i da se nama malo sreća nasmiješi. Makar, Rusija je odlična momčad, ona je opet sastav iz samog vrha. Mi smo, mislim, čak igrali i bolje, bolje im zatvarali napade nego u onoj prvoj utakmici. Nije bilo jednostavno igrati, osam utakmica u osam dana. Velika pobjeda i velika sreća - rekao je jedan od junaka teško izvojevane pobjede Marko Bijač.


Goran Roguljić
15

serija trajalo je raspucavanje petercima
7.

put hrvatski će vaterpolisti igrati na Olimpijskim igrama
Hrvatska       25 (11)

Rusija       24 (11)

ROTTERDAM - Zwemcentrum. Bez gledatelja. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Adrian Alexandrescu (Rumunjska).

HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Popadić, Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1 (1), Bukić 1, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš 1, Vrlić 2, Burić 1, Garcia.

RUSIJA: Kostrov (11), Sučkov 1, Kiselev 1, Dereviankin, Ašaev, Harkov 3, Merkulov 3, Nagaev, Pronin 1, Holod 2, Lisunov, Šepelev, Ivanov (1).

PETERCI: Hrvatska 1 (1), Rusija 1 (0); REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 4:3, 2:4, 3:1, 2:3; 14:13 na peterce.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike