Sport
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET U ISTANBULU

Hrvatska ipak neće uspješan ciklus zaključiti bez poraza
Objavljeno 21. veljače, 2021.
Završni ogled s Turskom (18 sati) lišen je obostranog imperativa

Moralo se i to jednom dogoditi. Košarkaši Hrvatske nakon četiri pobjede upisali su i prvi poraz u kvalifikacijama za Eurobasket 2022. Dobra vijest je da on nije ništa poremetio, jer naša izabrana vrsta još je u studenome prošle godine, također u Istanbulu, izvadila vizu za završno okupljanje.


Na otvaranju posljednjeg "prozora" skalp lideru D skupine uzela je Nizozemska, koja je uoči ovoga ogleda imala i mnogo veći motiv. Suparnik je tražio pobjedu i potvrdu odlaska na skup najbolje 24 reprezentacije Starog Kontinenta, a s druge strane naši su košarkaši mogli igrati bez pritiska, sa željom da se pobjednički niz i nastavi. Kako su se stvari odvijale u prvom dijelu, izgledalo je da će i petu utakmicu u ovom ciklusu izabranici Veljka Mršića odraditi za čistu peticu, ali ocjena je ipak drastično pala u drugih 20 minuta. Prednost od osam poena s odmora, na kraju se istopila, poraz je bio neizbježan kada za poluvrijeme zabiješ samo 22 poena.


- Zaslužena pobjeda Nizozemske, odigrali su stvarno dobro drugo poluvrijeme, dobru obranu, a u napadu su u nekim trenucima pogodili teške šuteve. Mi nismo bili dobri u nastavku, naročito napadački, a čak i obrambeno u jednom dijelu to nije bilo na razini onoga što smo igrali prvo poluvrijeme, i kako smo igrali utakmice ranije. Utakmicu u Nizozemskoj na kraju smo dobili s jako dobrom obranom. Ovdje smo donosili loše odluke u drugom poluvremenu, mnogo smo forsirali šut za tri poena, i to je odlučilo utakmicu. Izgubili smo od boljeg - priznao je izbornik Hrvatske, koja će danas pokušati popraviti dojam.


U 18 sati zatvara se treći prozor, ali i kvalifikacije. Zadnja utakmica na istanbulskom programu rezervirana je za dvoboj domaćina i Hrvatske. Prije tri mjeseca već smo jednom uzeli mjeru Turcima na njihovom parketu. Tada smo ih demolirali 79:62, a u sjajnom momčadskom izdanju istaknuo se Miro Bilan, koji je uvalio 30 poena uz 12 skokova. Bilo je to i 40 minuta s mnogo većim ulogom, jer tada Eurobasket s naše strane još nije bio potvrđen. Ali baš u tom dvoboju Hrvatska je pokazala zašto je najbolja reprezentacija D skupine.


Postojala je mogućnost da domaćinu završni ogled bude biti ili ne biti, ali rasplet od subote išao im je apsolutno na ruku. Turci su dobili Šveđane s potrebnom razlikom (88:80), trebalo im je više od +7, a Nizozemska se pak osigurala pobjedom nad već od ranije sigurnom Hrvatskom, koja će pokušati kvalifikacije zaključiti onako kako je to i radila do drugog dolaska u grad na Bosporu - pobjednički.


- Mi smo naš glavni cilj ostvarili i prije dvije posljednje utakmice, ali nismo ovdje došli na izlet i bez ambicija. Moglo je biti da današnji susret bude za Turke od presudne važnosti, ali i ovako će biti zanimljivo. Naravno, moramo biti bolji negoli je to bio slučaj u drugom poluvremenu kontra Nizozemaca - kaže Mršić.
Prije našeg dvoboja, u 15 sati igraju Švedska i Nizozemska, također samo za prestiž.


Nino Benčina
HRVATSKA 57

NIZOZEMSKA 65

ISTANBUL - Bešiktaš Akatlar Arena. Bez gledatelja. Suci: Mazzoni, Baldini (oba Italija), Matejek (Češka).

HRVATSKA: Filipović 5 (2-2), Krušlin 11 (3-3), Prkačin, Gabrić, Marčinković 2 (2-2), Vranković, Bilan 11 (1-2), Drežnjak, 2, Mavra 7, Šakić 17 (6-6), Marić 2, Jordano.

NIZOZEMSKA: Franke 15 (4-4), Vries 11 (2-2), Van Zegeren, Vliet, Williams 4, Kherrazi 4 (0-1), Hammink 2, R. Schaftenaar 7 (1-1), Bree, O. Schaftenaar 9, Kok 3 (3-4), Kloof 10 (3-5).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 19:11, 16:16, 13:22, 9:16
TABLICA D SKUPINE
1.Hrvatska*5*4*1*364:314*9

2.Nizozemska*5*3*2*345:340*8

3.Turska*5*2*3*368:389*7

4.Švedska*5*1*4*371:405*6
Najčitanije iz rubrike