Regija
JEDINI KOJI JE DOBIO VIJEĆNIČKU NAKNADU

Bizarni valpovački presedan: Vijećnik tužio Grad pa dobio naknadu
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Marku Tomokoviću vijećnička naknada za 2020. isplaćena dva dana prije isteka roka za očitovanjem.
VALPOVO - Kada se učini da ne može čudnije i bizarnije, u Gradu Valpovu izroni neki novi incident koji nas iznova iznenadi i zaprepasti - riječi su kojima je posljednja događanja u Gradu prokomentirao najmlađi vijećnik od prošlog tjedna raspuštenog valpovačkog Gradskog vijeća Marko Tomoković, nakon što je prije nekoliko dana postao jedini vijećnik u Valpovu kojemu je u cijelosti isplaćena zakonom propisana vijećnička naknada za 2020. godinu. Glavni razlog tome je - njegova sudska tužba protiv Grada!
Kome se isplaćivalo?
"Istina je sada izišla na vidjelo, istina do koje sam, nažalost, morao doći sudskim putem", otkriva Marko u priopćenju, potvrđujući da mu je 16. veljače iz Grada pristigla uplata za sve zaostale vijećničke naknade, i to samo dva dana prije isteka zakonskog roka koji je Grad Valpovo imao za očitovanje o tužbi. "To je ujedno i najbolji dokaz da su pojedini članovi VNL-a mjesecima obmanjivali građane i medije. S obzirom na činjenicu da sam ja jedini član Vijeća koji je od Grada dobio naknade u cijelosti, i da je ovo povijesni presedan u Valpovu, ako ne i u čitavoj RH, postavljam pitanje jesu li se naknade i ranije isplaćivale samo pojedincima iz redova VNL-a, ako znamo da su se protekle godine u više navrata hvalili ‘donacijama iz vijećničkih naknada‘? Naglašavam da ovim postupkom i tužbom nisam želio nanijeti štetu Gradu, niti ostvariti materijalnu korist za sebe, nego sam htio prije svega ‘natjerati‘ gradonačelnika Šutala da konačno počne raditi sukladno zakonu i isplati naknade svim vijećnicima. Međutim, učinjeno je još gore - naknada je isplaćena isključivo meni", navodi Tomoković. "Da stvar bude bizarnija, Šutalo je od suda zatražio i da me se odbije u zahtjevu za naknadom parničnog troška, čemu sud nije udovoljio, pa je sada Grad dužan isplatiti mi i troškove parničnog postupka, čime je Šutalo gradski proračun nepotrebno ‘olakšao‘ za 1100 kuna. Valja napomenuti da sam u bar četiri navrata na Vijeću upozoravao što će se dogoditi ako se ne bude postupalo sukladno zakonu. Žalosno je nabrajati što se sve događalo u protekle četiri godine mandata Matka Šutala: od raznih pritisaka na vijećnike, manipulacija, javnih ‘pljuvanja‘, pa čak i do najava gradonačelnika da će osobno ići po određenim prigradskim naseljima i mještanima govoriti kako su pojedini vijećnici iz tih mjesta krivi što se određene stvari neće provesti, a što uopće nije istina. Sada, za kraj, i ovaj presedan", ogorčen je Tomoković, unatoč pobjedi koju je izborio na sudu.

I stranke bez novca
Riječi osude za ovaj postupak nije štedio ni sada već bivši nezavisni vijećnik Stanko Milošević, koji iza sebe ima tri mandata u Vijeću. Tvrdi da se u Gradu nikada nisu događale takve stvari kakve se događaju otkada mu je na čelu Matko Šutalo.

- To što vijećnicima za 2020. godinu Šutalo nije isplatio ni kune vijećničke naknade, ni sredstva za rad političkih stranaka, a koje je prema zakonu dužan, jasan je izraz njegove frustracije i odnosa prema gradskim vijećnicima koje konstantno omalovažava i podcjenjuje i na svojevrstan način ovako ‘kažnjava‘ zato što ne želimo dizati ruke za njegova neprestano nova zaduživanja koja bi Grad odvela u potpunu financijsku propast u trenutku kada je 2020. godinu već završio s oko 12 milijuna kuna u minusu, koji nema nijedan grad u okolici. Marko Tomoković svoju je naknadu izborio tek nakon što je protiv Grada ustao sudskom tužbom, pa se pitamo bismo li sada i svi mi ostali bivši vijećnici na takav način trebali ostvariti svoja prava u gradu u kojem živimo i za čiju bolju budućnost radimo - pita Milošević.

Očitovanje o ovom slučaju zatražili smo i od Grada Valpova, no ni ovaj put odgovor nismo dobili.

Lidija Aničić
Pisačić: Svi vijećnici (ni)su jednaki?
Predsjednik raspuštenog Gradskog vijeća u posljednja dva mandata Dejan Pisačić (HDZ), slučaj je nazvao presedanom i prvim u povijesti ovoga grada, bar koliko je njemu poznato. “Naglašavam to s obzirom na činjenicu da se neki valpovački gradski vijećnici hvale naknadama koje daruju u dobrotvorne svrhe, tako da su pojedini vijećnici možda također dobili naknade, pa slučaj Tomokovića nije prvi takav u Valpovu”, izjavio je Pisačić, koji za ovaj najnoviji postupak Grada kaže da je samo još jedna potvrda da u Vijeću Valpova svi vijećnici nisu bili jednaki.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli