Regija
U CARINSKOJ UPRAVI TVRDE DA NEMA PROMJENA

Pogranična zona s BiH i dalje je 5 km od granice
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Limit od 300 eura po putniku vrijedi za robu koja nije kupljena u pograničnoj zoni
ŽUPANJA - Posljednjih se dana u javnosti digla prava bura nakon što su se mediji raspisali o tome kako su početkom 2021. uvedena ograničenja koja za stanovnike pograničnog područja znače kraj šopinga u BiH jer, kako navode, preko granice sada mogu samo s robom u vrijednosti od 300 kuna.Pozivaju se na Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značenja. Mediji posebice ističu da je bitna razlika u odnosu prema prijašnjem pravilniku ta što je sada definirana pogranična zona koja iznosi 15 kilometara zračne linije od granice i da za tu zonu vrijede drukčija pravila. No u Ministarstvu financija – Carinskoj upravi, koje smo kontaktirali tražeći dodatna objašnjenja, tvrde da se u vezi s tim nije ništa promijenilo.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije odbacuju navode o bilo kakvim promjenama što se tiče definiranja pogranične zone s BiH. Pojašnjavaju da se pograničnom zonom smatra dio državnog područja RH i susjedne treće zemlje uz zajedničku državnu granicu, koji se prostire u širini određenoj važećim međudržavnim sporazumom o pograničnom prometu. U tom je smislu, ističu, Sporazumom između RH i BiH, potpisanim 2013. godine, pogranično područje s BiH određeno kao područje koje se prostire u dubinu od pet kilometara od zajedničke državne granice.

"Jedina značajnija promjena u odnosu prema prethodnom režimu tiče se tretmana duhanskih proizvoda, pri čemu posebno naglašavamo da donošenjem novog Pravilnika u odnosu prema određenju pogranične zone na koju se primjenjuje vrijednosno i količinsko oslobođenje od uvoznih davanja nije došlo do bilo kakvih promjena", zaključuju.

Iako u novom Pravilniku ipak stoji da je pogranična zona 15 kilometara zračne linije od granice, što sada zbunjuje građane, u Carinskoj upravi napominju da je navedena općenita udaljenost, ali se ona sporazumom o pograničnom prometu točno definira sa svakom susjednom trećom zemljom.

Marija Lešić Omerović
ZA ROBU IZ POGRANIČNE ZONE LIMIT JE 300 KUNA PO PUTNIKU
Otkako je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravnom članicom EU-a, povećan je i limit vrijednosti robe koju hrvatski državljani mogu unijeti iz BiH bez plaćanja carine i PDV-a, i on iznosi 300 eura (2200 kuna) po putniku. Za mještane pogranične zone iznos je utvrđen na 300 kuna, zbog čega negoduju i smatraju se zakinutima. No u Carinskoj upravi napominju da, ako kupnju obave u naseljima izvan pogranične zone BiH, udaljenim više od pet kilometara od granice, što dokazuju računom na graničnom prijelazu, tada i za njih vrijedi limit od 2200 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike