Osijek
STUDIJI I TERETANE: OTVORITI ILI NE?

Uz ograničen broj vježbača, mnogima je zarada upitna
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Prema mjerama, u sto kvadrata istodobno smiju biti četiri vježbača i trener

Odluka da od ponedjeljka, 15. veljače, gotovo tri mjeseca otkako su morali staviti ključ u bravu, s radom mogu početi studiji za tjelovježbu i teretane, kod vlasnika takvih objekata izazvala je dvojake reakcije. Svi, očekivano, pozdravljaju odluku o otvaranju, međutim, zamjeraju pooštravanje mjera koje su bile na snazi proljetos. To se ponajprije odnosi na propisanih 20 četvornih metara za jednoga korisnika, što je onima koji imaju manje prostore, a takvih je podosta, ostavilo malo manevarskog prostora. Drugi se prigovor odnosi na činjenicu da ni u večeri uoči otvaranja teretana, kada su trebali imati jasne i precizne upute kako i na koji način mogu funkcionirati, na službenim stranicama Stožera nije objavljeno ništa slično, zbog čega se neki nisu stigli adekvatno pripremiti te će otvaranje prolongirati u nadi da će od 1. ožujka mjere biti ipak nešto blaže.

Složen sustav
"Mi imamo na listi 250 ljudi, i nismo klasična teretana u koju možeš doći kada hoćeš, nego imaš svoj termin i vježbanje je grupno. Potrebno je pripremiti rasporede i grupe kojih je mnogo i različite su. Imamo light grupe za početnike, grupe za rehabilitaciju, postrehabilitaciju, napredne grupe, kondicijske grupe... Ima tu svega i potrebno je sve dobro isplanirati i pripremiti, a to ne ide tako brzo", pojašnjava trener Igor Dačić iz Studija Eccentric.

Kao i mnogim drugim, manjim studijima za tjelovježbu, problem im predstavlja i propisanih 20 četvornih metara za korisnika, zbog čega se neizbježno postavlja pitanje isplativosti otvaranja. "Naš prostor ima ukupno 270 četvornih metara, ali od toga dio otpada na stubište, hodnik i toalet. Imamo četiri prostorije od kojih je jedna površine 100 m2 i u koju, u skladu s trenutačnim propisima, smijemo primiti jednoga trenera i četiri osobe, što nam je stvarno neprihvatljivo, jer je to premali broj ljudi. Druge prostorije imaju između 25 i 35 četvornih metara, pa u njih de facto stanu trener i još jedna, eventualno dvije osobe. Što se tiče isplativosti, moramo vidjeti s vlasnicom prostora hoće li nam oprostiti pola najma, što je do sada uvijek činila, a moramo platiti i trenere koji će voditi sate, tako da zaista ne znam što bih rekao. Vjerojatno ćemo biti na nekakvoj nuli, ali zaraditi sigurno nećemo ništa", ističe Dačić.

Dodaje kako se u njihovom studiju nitko nikada nije zarazio koronavirusom, što je fascinantno, s obzirom na činjenicu da je kroz njega dnevno znalo proći i do 250 ljudi. "Očito je da studiji i teretane nisu žarišta, stvarno se pridržavamo svih epidemioloških mjera, čak smo dobili i pohvalu inspektorice Civilne zaštite nakon što je vidjela da na doslovce svaka tri metra imamo dezinficijens, da svi nose maske, da imamo dezinfekcijske barijere i stotinu upozorenja o poštovanju razmaka... Tako da se nadamo da će od 1. ožujka te mjere ipak malo popustiti da možemo popuniti malo veće grupe koje nam zapravo donose najveću zaradu", zaključuje Dačić.

Popunili termine
Neki su ipak već 15. veljače počeli s radom. Zahvaljujući činjenici da su jedan od rijetkih studija dovoljno velike površine da unatoč ograničenjima mogu primiti oko 25 ljudi (otprilike trećinu od broja koji su primali u normalnim okolnostima), svoja je vrata otvorio Centar za tjelesnu kondiciju Tauros Strength & Conditioning, koji se nalazi u trgovačkom centru Mall. Već prvi, ranojutarnji trening u 7.15 sati, bio je dobro posjećen. "Reakcije su odlične, naši su nam se klijenti odmah javili i u roku odmah popunili smo sve slobodne termine", rekla nam je Vlasta Kutleša, brand menadžerica Taurosa.

Treninzi se odrađuju u skladu s epidemiološkim preporukama, vodi se briga o provjetravanju, nakon svake uporabe sprave se dezinficiraju i prebrišu ubrusima koji se potom bacaju. Korisnici moraju imati vlastite ručnike i prostirke, izbjegava se bliski kontakti, zabranjeno je korištenje zajedničkih tuševa, obvezne su, dakako, i maske pri dolasku i registraciji. "Mi sto to radili i ranije, naši su klijenti, i kada ih je bilo u jednom trenutku 40-60, bili naučeni da svatko svoj rekvizit i kvadrat tatamija dezinficira sredstvom koje je baš namijenjeno za tatamije, a da i ne govorim o vrhunskoj ventilaciji u koju smo mnogo uložili", dodaje Kutleša.

Ono što je posebno zanimljivo, osmislili su vježbe za one koji su prebrodili COVID-19. Dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, treninzi su lakšeg intenziteta, s naglaskom na vježbe namijenjene takvim osobama. “I suprug (trener Luka Kutleša, nap.a.), prebolio je zarazu koronavirusom te je nakon toga primijetio da se poslije treninga mnogo sporije oporavlja od napora, i to ga je navelo da otvori grupe za sve ljude koji su ozdravili od korone, jer je shvatio da je potrebno poraditi na vježbama disanja kako bi se lakše vratili u normalan trenažni proces”, zaključuje Kutleša.

Ivan Alilović
TJELOVJEŽBA POD STRUČNIM NADZOROM JAKO JE VAŽNA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA
“Jako mi je drago da se napravio bar minimalan pomak. Smeta mi ipak što se sve stavlja pod isti nazivnik i stalno govori o otvaranju teretana, a ne sportskih objekata te se ne uzimaju u obzir specifičnosti pojedinog tipa rekreacije. U javnosti se često stvara pogrešan dojam da se radi o populaciji koja primarno razmišlja o svom izgledu, dok istovremeno nismo dovoljno svjesni koliko je bavljenje sportom, a osobito tjelovježba pod stručnim nadzorom, važna za održavanje psihofizičkog zdravlja.

Zbog toga smatram da je i dalje nužno što prije naći rješenje kako što većem broju ljudi, osobito djeci, omogućiti bavljenje sportom, a uz istovremeno epidemiološki korektno ponašanje”, ističe doc. dr. sc.Tajana Turk, stalna vježbačica u Studiju Eccentric.
Najčitanije iz rubrike