Mozaik
ISPRED DVORANE GRADSKI VRT GDJE JE ODRŽAO ZADNJI KONCERT

Osječani se od Balaševića oprostili uz njegove pjesme paleći lampione
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Đorđe Balašević sahranjen je danas (nedjelja) u krugu najuže obitelji

Da je postojala posebna veza između Đorđa Balaševića i grada na Dravi moglo se osjetiti na svakom osječkom koncertu tog Panonskog mornara. A da se to neće promijeniti ni nakon njegova fizičkog odlaska jasno se vidjelo večeras ispred dvorane Gradski vrt, gdje su se brojni Osječani svih generacija okupili kako bi odali počast velikom novosadskom kantautoru koji je jučer preminuo u 68. godini. Dok su okupljeni palili lampione na stepenicama ispred glavnog ulaza u dvoranu u kojoj se u prosincu 2019. legendarni Đole nakon trosatnog nastupa posljednji put naklonio osječkoj publici, s razglasa su se puštali njegovi bezvremenski hitovi kao što su "Ne lomite mi bagrenje", "Devojka sa čardaš nogama", "Ne volim januar", "D-moll", "Neki novi klinci", kao i pjesma "Hej, lega" koju je omiljeni glazbenik posvetio Osijeku kojega je iznimno volio i često ga spominjao kao prvi hrvatski grad u kojem je nastupio nakon rata.

- Kad sam jučer čula da je umro jedan od mojih najdražih glazbenika, sjela sam i zaplakala. Bila sam u prvim redovima na njegovom zadnjem osječkom koncertu, ovdje u dvorani Gradski vrt. Sjećam se da nisam mogla dočekati taj koncert i sada mogu reći da bi mi bilo jako žao da sam ga propustila. Sam koncert najviše mi je ostao u sjećanju po tom što je prvi put izveo predivnu pjesmu "Hej, lega". Obožavam sve njegove pjesme, ali nekako najposebnija za mene je "Uspavanka za dečaka". Večeras mi je teško slušati Balaševićeve pjesme, ali mi je jako drago što se okupilo toliko ljudi njemu u čast - ispričala nam je sugrađanka Franka.

Osječani su Balaševiću odali počast pridržavajući se epidemioloških mjera, a na stepenicama ispred dvorane bio je postavljen i videozid na kojem su se izmjenjivale fotografije omiljenog im vojvođanskog glazbenika.

Na sličan način su se od Đoleta oprostili i fanovi u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama. Prema odluci gradonačelnika  21. veljače proglašen je za Dan žalosti na teritoriju Grada Novog Sada.

 

Kako javljaju mediji Đorđe Balašević sahranjen je danas (nedjelja) u krugu najuže obitelji.

Tijelo su iz kapelice ispratili tamburaši s pjesmom "Aco braco", a zatim su nastavili s "Malom riđom", dok su na samom grobnom mjestu odsvirali "Oliveru".

Sahrani su prisustvovale kćerke i supruga Olivera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. D.M.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike