Novosti
PRVI JAVNI NASTUP KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Kome zapravo manjka iskustva, a tko je zaboravio u kojoj je stranci
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Od pretendenata na ovu poziciju očekuju se konkretna rješenja za probleme Osijeka

Prilika za prvo predstavljanje, koju su Dnevniku HTV-a u četvrtak dobila četiri kandidata za gradonačelnika Osijeka na svibanjskim lokalnim izborima, pokazala je razlike među njima, kao i pravac u kojemu namjeravaju voditi kompanje. Iz većine poruka uglavnom su iskakale fraze, procjene sadašnjeg stanja koje je biračima ionako jako dobro poznato, a rijetke su bile jasno iskazane namjere kako to mijenjati nabolje.



Važne teme

Iako je Osijek praktično dvije godine bez aktivnog gradonačelnika i makar minimalno funkcionalne gradske uprave, što je konstatacija kojom je prilog i započeo, većina kandidata odlučila se za uopćene poruke koje su mogle biti istaknute i u Puli, Oroslavlju ili Makarskoj, a barem dvojica zvučala su kao da ih je u duhu svojih čuvenih majica za nastup pripremao osobno Grunf iz kultnog Alan Forda. Osječani, naravno, znaju da je "bolje biti zdrav i bogat, nego bolestan i siromah", no ipak ih prije svega zanima ima li tko sposoban da stvari rješava učinkovito, hrabro i brzo. Da se, primjerice, više ne ponavlja tradicionalni problem s komarcima koji unatrag nekoliko godina gradsku upravu iznenadi kao snijeg zimsku službu u siječnju, ili da zbog nesposobnosti raspisivanja valjanog natječaja građani dva ljeta ne mogu na kupanje u bazene na Copacabani. Jedini je o tome progovorio, izdvajajući važnost lokalnih tema i najavljujući konkretne poteze, kandidat HDZ-a Ivan Radić. On će se, međutim, idućih mjeseci morati definitivno obračunati s primjedbama o mladosti i neiskustvu, iako se radi o političaru koji je danas u svom već drugom saborskom mandatu, a njegovi su vršnjaci ministri i u hrvatskoj, i u nekoliko europskih Vlada. No, u zemlji u kojoj se, primjerice, sportaše s 24 još smatra perspektivnim kadrom čije vrijeme tek dolazi, a s 30 gotovo veteranima na zalasku karijere, krajnje je upitno obazirati se na procjene nečije vrijednosti kroz prizmu godine rođenja. Radić je neovisno o godinama i malo krutosti u nastupu pred kamerom jasno pokazao da želi u kampanji otvarati teme važne za građane Osijeka i tražiti rješenja za njih.

Potpuno je suprotni dojam imajući u vidu dugogodišnje političko iskustvo i dosadašnje članstvo u nizu različitih političkih stranaka ostavio dr. Vladimir Šišljagić, bivši osječko-baranjski župan i saborski zastupnik, čovjek koji se politikom bavi više od dva desetljeća, a na izbore ide kao kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje. Nakon toliko godina iskustva u politici reći da trebamo zasukati rukave, pokrenuti industriju i stvoriti sliku Osijeka sretnih ljudi te umirovljenicima povećati mirovine, činilo se miljama daleko od konkretne najave odrednica političkog programa kandidata za gradonačelnika.


"Novo lice u politici", kandidat SDP-a Goran Kušec, također je ostao na općim porukama o razvoju kao rješenju problema, ali i pomalo naivno naglasio kako u svemu očekuje pomoć hrvatske Vlade, kao da je zaboravio ili tko je većina u Vladi, ili čiji je on kandidat. Naravno, da se od svake Vlade očekuje puna suradnja sa svim lokalnim upravama, ali poruka o ministrima na brzom biranju u mobitelu i kontaktima koji probleme mogu rješavati odmah i efikasno, u realnom političkom svijetu danas i iduće tri godine ipak je prednost HDZ-ovog kandidata. To samo potvrđuje kako Kušec unatoč životnom iskustvu i uspješnom radu u struci još uvijek ne razmišlja politički. No, to će mu u kampanji biti najmanji problem, jer će prije svega biračima trebati pojasniti što se to događalo u protekla dva mandata u kojima je SDP sudjelovao s pozicijom prvih zamjenika gradonačelnika, a sve su ključne gradske resore i tvrtke vodili upravo njihovi stranački kadrovi. Može li Kušec uvjeriti građane da nije samo eksperiment onih koji su ga odabrali ne usuđujući se sami izaći pred birače, pitanje je na koje će od njega odgovore tražiti javnost, ali i protukandidati kada se kampanja zahukta.


Nezavisni kandidat Berislav Mlinarević, osječki ugostitelj i hotelijer čiju kandidaturu za Kuhačevu 9 podupire Domovinski pokret, u neobičnoj je izjavi, pak, poručio da "demolirani grad treba na nekakav način oživjeti" ne otkrivajući kako to učiniti, a pokazao je i priličnu dozu nelagode u javnom nastupu koji će tek trebati izbrusiti, premda mu kampanja za to neće dati previše vremena.
"Nulti govor"

Politički analitičar Damir Jugo, komentirajući nastupe osječkih kandidata za Vrkićeva nasljednika, najkonkretnijim je ocijenio Ivana Radića.

"On mi je djelovao najautentičnije u odnosu na ostale kandidate. Čini mi se da je od njih četvero nekako najkonkretniji, bar meni koji ne živim u Osijeku, i nemam direktan uvid u neke stvari. Najbolje je pogodio povezanost svog profila, mladog i novog lica, s temama koje je istaknuo, novim tehnologijama i digitalizacijom. Imali smo Šišljagića koji je Osječanima poznatiji kandidat, ali čini mi se da je upravo on imao najviše klasičnog političkog ‘nultog govora‘. Kod SDP-ova kandidata mi je najupečatljivije ostalo to što je spomenuo da će većinu projekata trebati realizirati uz pomoć hrvatske Vlade, što je malo specifično s obzirom na to da je SDP-ov kandidat. Mlinarević je najviše spominjao demografiju, za što smatram da nije toliko izravna tema lokalne politike. Može biti djelomice, uz neke lokalne mjere, ali u principu tu se očekuje aktivnost nacionalne razine", rezimirao je Jugo.


Tomislav Prusina
Damir Jugo: Vrijeme političara opće prakse odavno je prošlo
Politički analitičar Damir Jugo smatra logičnim da je zapravo u relativno kratkom vremenu i u takvoj formi medijskog nastupa jako teško očekivati da će netko izreći kratku “recepturu iz bočice” kako nešto može realizirati, ali u principu to i jest umijeće u kampanji da kandidat u relativno kratko vrijeme sažme svoje misli i da se one ponude biračima. “Moje je mišljenje da je vrijeme političara opće prakse odavno prošlo, jer na svakim izborima u zadnje vrijeme vrlo se jasno pokazuje da birači jako dobro razlikuju za što točno biraju kandidate. Oni od kandidata za gradonačelnika u ovom slučaju očekuju konkretna rješenja za probleme koji su u domeni lokalne politike. Govoriti o nasmiješenim licima bez ikakve konkretne inicijative, ili na razini ideje - deplasirano je”, zaključuje Jugo.
Možda ste propustili...