Novosti
NAKON MILANOVIĆEVE NAJAVE O VRHOVNOM SUDU, REAGIRALA UDRUGA SUDACA:

Čelnika suda izabrati po propisanom postupku
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Udruga hrvatskih sudaca (UHS) pozvala je da se izbor čelnika Vrhovnog suda provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom, naglasivši da je to od izuzetne važnosti za vjerodostojnost sudbene vlasti. Dan ranije predsjednik Zoran Milanović izjavio je da neće podržati nijednog od troje prijavljenih, najavivši da će svojeg kandidata otkriti uskoro.

UHS je podsjetio na odredbe Zakona o sudovima kojim je detaljno uređen postupak objave javnog poziva i postupanja nakon zaprimanja kandidatura. Posebice su ukazali na stavak prema kojem zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavlja Uredu predsjednika koji će o kandidatima zatražiti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić ne spori pravo predsjedniku RH da predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, no upitao je kako zastupnici mogu glasati za predsjednika Suda ako taj nije kandidiran i prošao propisanu proceduru. Ne vidi kako se može izabrati predsjednika suda, ako se nije javio na natječaj. "Ako predsjednik ocjenjuje da je taj zakon nepotreban, ili nije u skladu s Ustavom, može pokrenuti postupak izmjene“, naglasio je. Iznio je i pretpostavku kako bi, postupi li se drugačije, netko od troje prijavljenih mogao podnijeti ustavnu tužbu. H