Sport
NEDJELJNI DERBI U GRADSKOM VRTU

Rijeku se ne smije napasti bez mozga i pameti jer bi to moglo loše završiti
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Za pobjedu nad Rijekom bijelo-plavima će prije svega trebati itekako puno mudrosti i agresivnosti

Utakmicom protiv Rijeke za nogometaše Osijeka završava ciklus u kojem su igrali tri derbija zaredom. Osim toga, taj će susret na neki način zatvoriti prvi Bjeličin ciklus na klupi bijelo-plavih, jer odlična priča koja traje počela je baš protiv istog suparnika prije pola godine.

Tada je sve izgledalo drukčije. Uoči te utakmice u rujnu prošle godine Rijeka je imala pet bodova više od Osijeka, a sada bijelo-plavi Riječane dočekuju s +13 i utakmicom manje. No od svega je još važnija želja osječke momčadi da se nakon poraza u Maksimiru vrati na pobjedničku stazu i započne novi niz pozitivnih rezultata, kojim će održati neizvjesnost u borbi za titulu prvaka.

Rijeka je opasna
Rijeka, koja je posljednjih godina bila jedini pravi izazivač Dinamu, danas je ipak prilično udaljena od te priče. Uloge su se promijenile, pa je Osijek, koji je posljednjih sezona kaskao za Rijekom, sada postao prvi pratitelj lidera. Poraz u Maksimiru, bar prema Bjeličinim riječima, nije uzdrmao njegovu momčad, nego ju je učinio samo odlučnijom da se što prije vrati na pobjedničku stazu.

- Nije nas uzdrmao taj poraz protiv Dinama jer smo pokazali da se možemo ravnopravno nositi s njim. Ovog tjedna dečki su radili jako dobro na treninzima, što mi ulijeva sigurnost da ćemo protiv Rijeke biti na visokoj razini i vratiti se pobjedama.

Treći je to derbi u nizu koji će odigrati bijelo-plavi, a bez obzira na to što Rijeka u Gradski vrt stiže u čudljivoj formi, Bjelica upozorava:

- U derbijima nikada nije ulogu igrao plasman na tablici i trenutačna forma. To su uvijek utakmice na kojima se treba biti na vrlo visokoj razini ako se želi doći do pobjede. Rijeka ima svoj način igre, koji se pokazao vrlo učinkovitim u utakmicama ovog tipa. U Europi su odlično odigrali sve susrete kada su se branili i iz tranzicije tražili svoju priliku. Na taj su način nedavno pobijedili i Dinamo u Maksimiru, pa ćemo morati biti vrlo oprezni. Rijeka ima kvalitetu, ima odličnog trenera u koji vjeruje, što je pokazala time što mu je produžen ugovor, pa bez obzira na to što trenutačno možda ne postiže očekivane rezultate, sposobna je uvijek odigrati kvalitetnu utakmicu i iznenaditi suparnika. Uostalom, Rijeka je godinama bila ispred nas, ona je konstanta u HNL-u. Pozicije su sad malo promijenjene u našu korist, ali to neće promijeniti činjenicu da su vrlo kvalitetna momčad i opasan suparnik.

Iako su Osijekovi rezultati jako dobri, trener često naglašava kako se uvijek može bolje. No nije baš bio voljan objasniti u kojim to fazama igre očekuje više od svoje momčadi.

- Poraženi smo protiv Dinama, a odigrali smo bolje negoli u nekim susretima u kojima smo pobijedili. Za mene je angažman uvijek najvažniji, jer ako je on na visokoj razini put prema pobjedi uvijek će biti lakši. Ostalo se svodi na neke taktičke stvari, na kojima uvijek radimo u pripremama utakmica. Neću ih otkrivati i suparniku olakšati posao. Dopustite mi da pokušamo pripremom utakmice iznenaditi Rijeku u nekim stvarima - kaže trener bijelo-plavih.

Uvijek slatke brige
Situacija s igračkim kadrom je dobra. U konkurenciju za momčad vraćaju se Mihael Žaper i Mario Jurčević, a jedini koji će biti izvan nje je Petar Bočkaj, koji mora predahnuti zbog tri žuta kartona. U takvoj situaciji Bjelica će imati slatkih briga oko sastavljanja momčadi.

- "Slatkih briga" imam cijelo vrijeme jer imam odličnu grupu igrača. Svi su vrlo predani onom što rade i ispunjenju naših ciljeva - kaže Bjelica.

Iako u glavi sigurno ima momčad koju će od prve minute poslati na teren, ostao je vjeran sebi i nije ju želio javno otkriti.

- Igrajte se malo oko sastava, ne želim vam uzeti tu zabavu. Reći ću samo kako sam na treningu imao 25 igrača bez vratara i nadam se kako ću izabrati najraspoloženijih 11 koji će krenuti u susret s Rijekom. Kvalitetom su svi oni tu negdje, a angažman i pristup nikada nisu bili upitni. Svjesni su da, ako žele pobijediti Rijeku, moraju biti na najvišoj mogućoj razini - priča Bjelica.

Otvorenih pitanja veznaih uz udarnu postavu je nekoliko. Prvo, desni bok. Igor Silva je zbrljao u Maksimiru, hoće li ga to koštati? Mato Miloš je jedan od igrača koji ima veliko Bjeličino povjerenje, a s obzirom na povratak Jurčevića, koji je do ozljede bio standardni lijevi bek, otvara se pitanje te desne strane. To je stvar trenerove procjene treba li mu napadački potentniji Silva ili obrambeno odgovorniji Miloš. S obzirom na tranzicijski nogomet koji igra Rijeka, nije isključeno da krene Miloš. Taj dio o jakoj tranziciji Rijeke posebno se odnosi na vezni red. Tu će trebati jaki trkači, pa ne bi bilo iznenađenje da u prvoj momčadi osvane Vedran Jugović umjesto Petra Brleka. Ako je Žaper posve zdrav, on će sigurno biti unutra jer Bjelica prilično cijeni njegov doprinos momčadi. Onaj tkoji u sredini ne bi trebao biti sporan jest Laszlo Kleinheisler, koji je u posljednje vrijeme opet u vrlo dobroj formi. Mađar rijetko gubi duele, a uvijek je spreman ultejeti iz drugog plana u ofenzivnim akcijama. Takve ljude Bjelica treba u ovoj utakmici. Ono što ne bi trebalo biti sporno jest zamjena za "požutjelog" Bočkaja. Tu će uskočiti Ante Erceg, koji je uvijek pokazivao veliku predanost kolektivnoj igri. Ili se možda varamo? Možda je upravo to iznenađenje koje Bjelica sprema Rožmanu. Eto, malo smo se poigrali opcijama koje Bjelica ima. Ostaje i ona s tri centralna braniča, ali ona bi mogla biti aktivirana isključivo ako Rijeka krene s dvije špice, što ipak nije vjerojatno, bar na početku susreta.

No sve su to varijacije na temu, a ključno će biti opet ono što Nenad uvijek naglašava - stav. Osijek je drugi na tablici, igra kod kuće i to treba odmah Rijeci dati do znanja. Ne bjesomučnim napadom, nego prije svega agresivnim i odlučnim ulaskom u utakmicu. Ako se Rijeku napadne bez mozga i pameti, to može biti kobno, u što se uvjerio i Dinamo, jer na takvu igru Riječani imaju itekako neugodan odgovor...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
MIŠKOVIĆ NA POSUDBU U TUZLU
NK Osijek poslao je Roberta Miškovića na posudbu u tuzlansku Slobodu do kraja sezone. Taj mladi napadač tako će dobiti priliku za dokazivanje u Premijer ligi BiH.

- Mišković je mlad igrač koji treba imati veliku minutažu, koju mu mi ne možemo garantirati. Zato smo ga odlučili dati na posudbu do kraja sezone u Slobodu iz Tuzle, koja mu to može pružiti. Premijer liga BiH jači mu je izazov nego da igra u našoj drugoj momčadi u drugoligaškoj konkurenciji - objasnio je Nenad Bjelica, trener NK Osijek.
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku