Regija
USPJEŠNO PROVEDEN PROJEKT FINANCIRAN EU NOVCEM

Briga o 30 branitelja Vukovara
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Svakodnevno su 24 mjeseca pomagali braniteljima, bilo je zaposleno 10 osoba

VUKOVAR - Briga o hrvatskim braniteljima Vukovara - naziv je to projekta što ga je s približno dva milijuna kuna financirao EU iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a provela udruga Braniteljice Domovinskog rata RH tako što se u proteklom dvogodišnjem razdoblju skrbilo o 30 vukovarskih branitelja, a zaposleno bilo deset osoba. Nadaju se u udruzi i novim sličnim projektima jer su, istaknuli su, kada je riječ o braniteljskoj populaciji, "potrebe velike".-

Svrha je projekta bila osigurati potrebna sredstva za pružanje pomoći u kući hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, a što je izravno pridonijelo unaprjeđivanju kvalitete njihova života. Provedbom projekta osigurali smo uvjete za socijalnu integraciju ciljane skupine i njezino sudjelovanje u svim oblicima društvenog života - rekla je nakon završne konferencije Svjetlana Dželalija, predsjednica spomenute udruge, čije je sjedište inače u Vukovaru.

Kako je navela, njihov 24-mjesečni projekt brige o vukovarskim braniteljima bio je odobren u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga vezanih uz razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Ukupna vrijednost tog projekta udruge Braniteljice Domovinskog rata RH iznosila je 1.995,998,20 kuna, od kojih je Europska unija sufinancirala 1.696,598 kuna.

- Svakodnevno se brinulo o 30 branitelja, mahom teško bolesnih ili u nezavidnoj financijskoj situaciji. Pomagalo im se na razne načine - od kućanskih poslova i odlaska po namirnice i lijekove, preko pratnje liječniku, do dvorišnih poslova poput cijepanja drva, košnje trave, orezivanja voćaka, bojenja ograda... Nitko od zaposlenih nije pitao za osmosatno radno vrijeme, priskakali su kad god je trebalo, i vikendom, pa i noću u hitnim situacijama - kazuje Dželalija.

Dodaje kako su korisnici bili vrlo zadovoljni pruženom pomoći, no, nažalost, dogodilo se i nekoliko smrtnih slučajeva, gdje su zaposleni na projektu bili, kazuje, podrškom obitelji u najtežim trenutcima. Osim pomoći braniteljima projekt je omogućio posao za deset teško zapošljivih osoba, uglavnom onih kojima se bliži mirovina, a uz osam žena koje su izučile za gerontodomaćice i dobile certifikat, dva muška zaposlenika sada u radnoj knjižici imaju rukovanje traktorskom kosilicom. U okviru projekta je i kupljen sav potreban alat, sredstva korištena za čišćenje, pa i kombi, koji ostaje udruzi za daljnju pomoć braniteljskoj populaciji, koja je, napominje Dželalija, sve starija, a popis onih kojima treba pomoći podugačak.

Uza zahvalu svim sudionicima uspješnog projekta, predsjednica udruge istaknula je i da čekaju nove natječaje kako bi aplicirali na sredstva EU-a, određene projekte već imaju spremne, a njihov je interes socijalni program i pomaganje ljudima u potrebi. Uputila je i apel braniteljskim, a i civilnim udrugama, da povlače EU novac kako bi ta pomoć bila što veća.
Sanja Butigan

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike