Regija
ŽUPA SVETE BARBARE SLADOJEVCI

Nakon godina čekanja u Donjim se Meljanima gradi kapela svete Ane
Objavljeno 20. veljače, 2021.
SLATINA - Slatinska prigradska naselja Sladojevci, Donji Meljani i Bakić u sastavu su sladojevačke Župe sv. Barbare, čiji župnik, vlč. Darijo Šimić svakodnevno pokazuje kako se posjetima i savjetovanjima brine o povjerenim mu vjernicima te vodi i župnu spomenicu. Njegovo djelovanje u Donjim Meljanima i Bakiću otežano je zbog nedostatka prostora za liturgijsko okupljanje, a u posljednje vrijeme nema gdje boraviti ni obavljati administrativne poslove upravitelja župe zbog urušavanja zgrade župnog dvora u Sladojevcima. Zahvaljujući potpori Požeške biskupije te donaciji Grada Slatine od 150.000 kuna problem vjernika u Donjim Meljanima nakon dvadesetak godina čekanja počeo se rješavati gradnjom kapele površine 84 četvorna metra, za koju su izgrađeni temelji s donjom pločom. Sljedeća je etapa podizanje kapele pod krov, što će stajati 340.000 kuna, a cjelokupna gradnja i uređenje objekta stajat će približno 1,3 milijuna kuna. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Termo-projekt Požega, glavna je projektantica Ivana Ferenc, a za nadzor je zadužena slatinska tvrtka Arhis vlasnice Snježane Stipeč. Radove izvodi Građevni obrt Bilić iz Slatine.

– Drago mi je da smo ovu dugogodišnju priču i veliku želju i potrebu vjernika Donjih Meljana konačno pokrenuli, a tijekom 2022. godine počet će projektiranje kapele i za Bakić. Zahvaljujem biskupu, msgr. dr. Antunu Škvorčeviću na razumijevanju i inicijativi da se oba projekta napokon realiziraju. Suradnjom Požeške biskupije i Grada Slatine ostvarit će se i ova potreba mještana dvaju prigradskih naselja – istaknuo je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, uz napomenu da će Grad pomoći i gradnju kapele u Bakiću.

Vlč. Darijo Šimić ističe da bez potpore Grada Slatine ne bi mogla krenuti realizacija projekta.

– Za drugu etapu radova Požeška biskupija izdvojit će samo 170.000 kuna jer je pokrenula i projekt gradnje nove kuće, odnosno župnog stana u Sladojevcima. Naime, župni stan zbog urušavanja više nije uporabljiv, tako da se nadam da ćemo, uz potporu lokalne samouprave, ostatak sredstava prikupiti donacijama vjernika, domaćih i onih iz dijaspore, te ostalih ljudi dobre volje. Vjerujem da će se moći iskoristiti i dio materijala koji je ranije pripremljen za gradnju kapele pa će se troškovi nešto smanjiti – rekao nam je župnik Šimić.

Kapela u Donjim Meljanima bit će povjerena na zaštitu sv. Ani. "Budući da na našem području nema kapele kojoj je zaštitnica majka Blažene Djevice Marije, a koja je zaštitnica obitelji odnosno majki koje ne mogu imati djecu, bit će mi drago da na zagovor sv. Ane naši mladi ostvare svoje obitelji s djecom te da ostanu na svojim ognjištima", zaključio je vlč. Šimić.

Gradnja kapele u Bakiću bit će ponešto odgođena zbog spomenute neplanirane potrebe gradnje novoga župnog stana u Sladojevcima. Prema riječima župnika Šimića, do urušavanja je došlo zbog nužne izgradnje nove drenaže. Premda je zgrada iznimno stara, nastala je velika šteta jer je lani ugrađena nova stolarija i zamijenjeno krovište. Čim vremenski uvjeti dopuste, zgrada će biti srušena uz nastojanje da se spasi što više materijala kako bi se smanjili troškovi gradnje nove.

– Da nesreća nikad ne dolazi sama dokaz je i sladojevačka crkva. Naime, u potresu koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku stradala je i župna crkva sv. Barbare u Sladojevcima. Oštećeni su svodovi, koji će se također morati sanirati - kaže župnik Šimić. Petar Žarković
1,3

milijuna kuna stajat će cjelokupna gradnja i uređenje objekta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike