Regija
VIROVITIČKA ŽUPANIJA

Još tri dvorišta za recikliranje
Objavljeno 19. veljače, 2021.
U Virovitici otvoreno, u Crncu održana početna konferencija, a Orahovica krenula u projekt

VIROVITICA - Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku su tri projekta vezana uz reciklažno dvorište.

U Virovitici je već pušteno rad, u Crncu je održana početna konferencija, a u Orahovici je projekt započet. Za građane je u Virovitici otvoreno novoizgrađeno reciklažno dvorište, koje se nalazi u blizini gradskog odlagališta otpada. Gotovo dvadeset vrsta otpada iz kućanstva građani Virovitice i prigradskih naselja mogu besplatno odložiti na jednom mjestu u posebne spremnike. Da je riječ o vrijednom projektu vezanom uz održivo gospodarenje otpadom, kojim je stvorena dodatna infrastruktura za odvajanje različitih kategorija otpada na području Virovitice, kako bi se povećale količine odvojeno prikupljenih, posebnih i korisnih kategorija otpada, potvrdili su prilikom obilaska dvorišta saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem i suradnicima te direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš.

- Iskoristili smo ovaj natječaj jer je cilj smanjiti količinu otpada na odlagalištu, odnosno skupljati sekundarne sirovine. Izgradnjom želimo smanjiti utjecaj otpada na okoliš i na taj način smanjiti broj divljih odlagališta. Zasad ih imamo tri na području grada, a 2003. godine bilo ih je više od 200 - rekao je gradonačelnik Kirin.

Općina Crnac održala je početnu konferenciju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta, koji je prijavljen na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike te financiran kroz Kohezijski fond. Osim za sredstva za reciklažno dvorište Općina se prijavila i na natječaj za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, tako da će i ovaj put Općina u ukupnom trošku sudjelovati s manjim udjelom, od samo 15 posto sredstava.

Ukupna vrijednost projekta je 178 tisuća kuna, od kojih je 85 posto nepovratnih sredstava, dobivenih preko Operativnog programa, a razliku će pokriti Općina Crnac iz vlastitih proračunskih sredstava.
Vladimir Grgurić

1,7 milijuna kuna
I Orahovica je pokrenula projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, istočno od postojećeg odlagališta TUK, veličine 1570 kvadrata. Vrijednost projekta je 1,7 milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva EU-a 85 posto, ili 1,4 milijuna. Najveći iznos bit će utrošen na građenje i opremanje, nešto manje od 1,6 milijuna kn, a ostali iznos na prateće aktivnosti.
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike