Mozaik
PREMINUO ĐORĐE BALAŠEVIĆ

Panonski mornar pjesmom je obojio živote generacija
Objavljeno 19. veljače, 2021.

U pjesmi "Slovenska" pjevao je: "Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ružmarin, ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin". Samo dan nakon što smo objavili vijest o tome kako je poznati Panonski mornar, Đorđe Balašević, na bolničkom liječenju zbog upale pluća - pretpostavlja se uzrokovane koronavirusom - danas poslijepodne stigla je tužna vijest o tome da je preminuo u 68. godini.


 

Balade i hitovi


Balašević je rođen 11. svibnja 1953., u Novom Sadu. S 18 godina prvi put je svirao gitaru i pisao tekstove za koje nije vjerovao da će ih ikada objaviti. Godine 1977. s prijateljima iz gimnazije osnovao je grupu Žetva s kojom je snimio pjesmu "U razdeljak te ljubim", u izdanju RTV Ljubljana. Iako ju nije volio, nakon njezinog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodan u 180.000 kopija, što je bio njegov prvi veliki uspjeh. Unatoč svim uspjesima koje je postigao, njegovi su se roditelji protivili njegovoj odluci da bude glazbenik i smatrali su da bi se trebao baviti zemljopisom, koji je studirao. Nisu dolazili na njegove koncerte, iako im je uvijek čuvao dva prazna mjesta. Sljedeće je godine s Vericom Todorović oformio grupu Rani mraz, s kojom je nastupio na festivalu u Opatiji s pjesmom "Prva ljubav", potom na festivalu u Zagrebu s pjesmom "Marina" te u Subotici s "Računajte na nas".

Početkom 1982. započinje solokarijeru albumom "Pub", i već sljedeće zime prvi put puni beogradski Sava centar. Uslijedili su albumi "Celovečernji the Kid", "003" te "Bezdan", na kojemu formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Sljedeći album "Panta rei" prati izuzetno loše kritike, no na njemu je izdao jednu od svojih najljepših balada "Jednom...". Slijedi album "Tri posleratna druga", 1989., koja prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspeh. U ratnoj 1991. na tržište izlazi album "Marim ja...", a Balašević ratne godine provodi daleko od očiju javnosti, izbjegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. snima "Jedan od onih života", album inspiriran ratnim tragedijama, a on na koncertima počinje javno kritizirati aktualnu vlast u Srbiji.




Nakon duže stanke, 1996. izdaje album "Naposletku", na kojemu je pjesme snimio uglavnom na akustičnim instrumentima uz gudača Svetog Đorđa. Drugi roman objavljuje 1997. i njime prati svoj pretposljednji album "Jedan od onih života". Tri godine kasnije izlazi politički album "Devedesete", na kojemu osuđuje izgubljeno vrijeme jedne generacije i izostavlja uobičajene ljubavne stihove. To je nadoknadio sljedećim izdanjem, 2001. na albumu "Dnevnik starog momka", koji je posvetio svojoj supruzi Oliveri. Posljednji album snima 2004., i daje mu proročanski ime svojeg benda "Rani mraz".

 


Smisao s Oliverom


Često je u intervjuima govorio kako smatra da je njegov život dobio smisao i formu tek kada je upoznao svoju suprugu Oliveru. Ona je u Novi Sad došla iz Zrenjanina sa sportskom stipendijom, kao reprezentativka u gimnastici, bila je iz puno siromašnije obitelji nego što je bila njegova, budući da su mu roditelji radili u inozemstvu. Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa. Kad je otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu Olivera nedostaje i nazvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Potom je sjeo u golf i odvezao se u Zrenjanin, a uslijedio je brak od četiri desetljeća i s troje djece: dobili su kćeri Jovanu i Jelenu te sina Aleksu. Postao je i djeda 2013. kad je Jovana rodila prvu kćer, a potom i drugu.

U karijeri je prodao stotine tisuća primjeraka svojih albuma, a njegove pjesme zauvijek će ostati u srcima njegove vjerne publike koja se putem društvenih mreža oprašta od njega, a kako drukčije nego njegovim stihovima. T.Kvorka

VOLJENOM OSIJEKU POSVETIO PJESMU "HEJ LEGA"

Đorđe Balašević bio je jedan od onih glazbenika za kojega se uvijek tražila ulaznica više kad god je nastupao u Osijeku. Nakon niza sjajnih nastupa u gradu na Dravi, koje će pamtiti generacije obožavatelja, posljednji put naklonio se osječkoj publici u prosincu 2019., kad je razveselio trosatnim koncertom, koji je gotovo bio otkazan. Naime, nakon infarkta bio je podvrgnut operaciji ugrađivanja stenta i morao je otkazati neke nastupe. Osječki koncert bio mu je prvi nakon operacije, što mu je bilo, kako je rekao, jako drago, jer je "Osijek njegov lega grad". Tada je prvi put izveo pjesmu "Hej lega", koju je posvetio Osijeku kojega je jako volio te ga uvijek spominjao kao prvi grad u kojem je nastupio nakon rata.

 

Najčitanije iz rubrike