Regija
VATERPOLSKI BEĆARI IZ ĐAKOVA

Uređuju neretvansku lađu i dovode lađare na Borovik
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Darovana lađa zaplovit će 15. ožujka na treninzima za Maraton lađa i utrku lađara na Boroviku. Priprema ju VK i Bećari

Nakon što im je u studenome poduzetnik Ivica Mijoč iz Metkovića poklonio neretvansku lađu, članovi Vaterpolo kluba Đakovo, čija ekipa Đakovački bećari zadnje dvije godine sudjeluje na Maratonu lađa, u hali stare Energe obnavljaju darovano originalno plovilo koje će im na treninzima za to prestižno natjecanje zamijeniti dosadašnji neprikladni limeni čamac.


Mijoču je lađa služila u turističke svrhe, a Đakovčani su pri samom kraju s njezinim obnavljanjem – uklanjanjem pojedinih i zamjenom starih dijelova novima, brušenjem i drugim zahvatima, tijekom osam vikenda i nekoliko poslijepodneva. U njezinu sanaciju, procjenjuje predsjednik Kluba Ivan Gurdon, vaterpolisti su utrošili 60 do 70 radnih sati.


- Nismo brodari, a u sanaciju smo se upustili sami. Sada lađu treba ponovno plastificirati, no trenutačno nisu uvjeti za to - potrebno je 17 Celzijevih stupnjeva u hali. Razmatramo da ju plastificiramo u Đakovu ili u Bilju, no potrebna je prikolica, jer lađa je duga 7,5, a široka 2,5 metara. Struju smo posuđivali od Ancone, MC Plusa, svi su nam izišli ususret, a ostalo su vlastita sredstva - kaže Gurdon. Ime lađi još nisu dali, još ga smišljaju, a vjerojatnost je 99 posto, kaže Gurdon, da će biti obojena u žuto i tamnoplavo, u boje VK Đakovo, dok su prave natjecateljske lađe na Maratonu crne boje.


No, to ovu lađu ne ‘kači‘, jer će služiti samo za treninge na Boroviku i Gradskim bazenima gdje će predstojeći treninzi služiti za treće sudjelovanje Đakovačkih bećara na 22,5 km dugom Maratonu lađa na kojem su 2019. osvojili 21., a lani 27. mjesto. Želja svake ekipe lađara, pa tako i Đakovčana, osvajanje je Domagojevog štita. Slast je to pobjede, ali i promocija svoga grada. Osim što u kolovozu idu na Maraton lađa Neretvom, VK Đakovo neretvanske i druge lađare dovodi u Đakovo, na utrku na Boroviku, 19. lipnja, po uzoru na Kup Zagreb na Jarunu.


- Želimo da to postane tradicija, turistička atrakcija, a domaćin je VK Đakovo - najavljuje Gurdon utrku lađara na Boroviku, čija je dužina 12 km u trajanju od sat i nešto vremena. Polovina je to utrke Maratona i dužine trajanja od 2 sata i oko 20 minuta, kada veslima treba ‘grabiti‘ Neretvu od Metkovića, pokraj Opuzena do Ploča.

Pred VK-om Đakovo i ekipom Bećara, u kojoj je 15-ak članova, očito je gust raspored i dobri razlozi za treninge, pa će novosanirana lađa Borovikom zaploviti 15. ožujka.


Suzana Župan
Stižu Argonuati, Šumari, Zagreb, Neretvani...
Na utrci lađara na Boroviku, 19. lipnja, zajedno s našom ekipom Bećara sudjeluju i Argonauti iz Bjelovara koji su s nama odredili rutu utrke na jezeru, potom ‘Šumari‘ - Lađari Hrvatskog šumarskog društva, Zagreb, koji je prvak, kao i ekipe lađara iz neretvanskog kraja. U iščekivanju smo dojave Udruge lađara Neretve kada će za potrebe utrke na Boroviku dovesti lađe, njih devet, kaže Ivan Gurdon. Lipanjska utrka lađara u srcu Slavonije bit će dobra uvertira za Maraton lađa koji se uvijek održava druge subote u kolovozu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike