Novosti
TLO I DALJE PODRHTAVA

Na Banovini je postavljeno gotovo 1500 mobilnih kućica i kontejnera
Objavljeno 19. veljače, 2021.

Tlo na Banovini i dalje ne miruje, a prilično jak potres magnitude 4.0 zatresao je u četvrtak, oko 13 sati, područje nedaleko od Petrinje, s epicentrom kod Glinske Poljane.


Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V. stupnja EMS ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba. Potres se osjetio i u Zagrebu.


Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za obnovu od potresa Tomo Medved izvijestio je na sjednici Vlade kako su do sada na potresom pogođenom području postavili ukupno 1448 kontejnera i mobilnih kućica, a dodao je i kako su proces ishođenja zahtjeva za obnovu maksimalno pojednostavili. Dodao je kako je u stanovima i kućama u vlasništvu države trenutačno smješteno 213 osoba kojima su stanovi ili kuće oštećeni ili uništeni. "Dana 13. veljače Gradu Petrinji predali smo na korištenje kontejnersko naselje Sajmište, 81 smještajni i šest tehničkih kontejnera. Započeli smo pripremne radnje za gradnju kontejnerskog naselja u Glini, a još će se dva naselja graditi u Petrinji i Sisku te jedno naselje u općini Majur", kazao je Medved.


Gradovi i općine na području koje je pogodio potres dostavili su popis oštećenih građevina koje predstavljaju opasnost te je predloženo da ih se 314 ukloni. "Krećemo krajem ovoga tjedna s podnošenjem zahtjeva za obnovu objekata na potresom pogođenom području. Proceduru ishođenja zahtjeva maksimalno smo pojednostavili. Dogovorili smo uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka gdje će građani, samo uz predočenje osobne iskaznice i ispunjavanje jednostavnog obrasca pokrenuti postupak obnove", najavio je Medved.


Dodao je kako će naselja obilaziti i mobilni i stručni timovi koji će stanovnicima pomagati u pojašnjavanju ispunjavanja obrazaca i rješavanju drugih administrativnih pitanja. Mobilni ured Ministarstva poljoprivrede već je prethodno otvoren u Petrinji.


Medved je izvijestio kako stručnjaci s rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i dalje prate pojavu otvora u tlu, odnosno urušnih vrtača.


Vlada je na sjednici usvojila program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije kojim se uređuje obnova županija pogođenih potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca prošle godine. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je da su njime uređeni načini i postupak obnove u potresima pogođenim županijama. Propisuje se tako nadležnost da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vezano uz uklanjanje i gradnju zamjenskih kuća u području proglašenim katastrofom, a Fondu za obnovu proširuje se dio nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.


"Propisuje se mogućnost predaje obrazaca putem aplikacije e-Obnova, smanjuje se navođenje potrebne dokumentacije te se propisuje obveza javnopravnih tijela i sudova da po službenoj dužnosti dostavljaju dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da ih podnositelji zahtjeva ne moraju dostavljati", istaknuo je. Pojednostavljuje se postupak javne nabave, a Programu mjera dodaje se procjena vrijednosti troška usluge stručnog nadzora te se produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva.
Država se obvezuje da će na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti financirati obnove one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici, naveo je Horvat. H/D.Pav.
ŠALJITE ZAHTJEVE ZA NOVČANU POMOĆ
Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su građane na potresom pogođenoj Banovini da im uz potvrdu o šteti šalju zahtjeve za dodjelom novčane pomoći, napominjući da za to imaju još samo dva dana. Voditelj operacije za Petrinju iz Hrvatskog Crvenog križa Ivan Usmiani, izjavio je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" kako je dosad pristiglo više od 24.000 zahtjeva, a za novčanu pomoć prikupljeno je više od 48 milijuna kuna. Usmiani je kazao kako je još teško reći koliki će biti konačni iznos koji će se isplaćivati po osobi koja opravda svoj zahtjev i o kojem je broju osoba riječ, a isplatit će se cijeli iznos prikupljenog novca. Naglasio je kako u skladištima Crvenog križa ne nedostaje potrepština za potresom pogođene građane.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost