Regija
POTVRĐENI GEOTERMALNI POTENCIJALI

Na toploj vodi Donji Miholjac i Marijanci
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Donji Miholjac, Marijanci i Čamagajevci leže na geotermalnim vodama, a njihova će se mogućnost iskorištavanja tek istražiti
DONJI MIHOLJAC/MARIJANCI

Geotermalna energija, kao i svi drugi oblici obnovljivih izvora energije, sve je zanimljivija za istraživanje i iskorištavanje.


Razlog je sve većoj zainteresiranosti za ovaj oblik energije u činjenici da se ekonomsko okruženje mijenja, a s promjenama javlja se potreba za novim oblicima energije koji su ekonomski isplativiji i ekološki prihvatljiviji u odnosu na tradicionalne izvore. Ulaganja u izvore obnovljive energije odlučila je privući i Osječko-baranjska županija.

Oko hotela Borik?

U cilju korištenja resursa za razvoj perspektivnih gospodarskih grana, poljoprivrede i turizma kao i prelaska na obnovljive izvore energije, Osječko-baranjska županija je prošle jeseni ugovorila izradu Studije o mogućnostima iskorištavanja geotermalnog potencijala na svom području, a koja je nedavno predstavljena. Studijom je ustanovljeno kako postoji više lokacija na kojima je potvrđen geotermalni potencijal. No na temelju tehnoloških i ekonomskih parametara odabrano je pet mikrolokacija koje će se detaljno analizirati. To su Osijek, Čamagajevci, Gat, Marijanci i Donji Miholjac.


Iako predstoje detaljne analize koje će pokazati koliki su potencijali svake mikrozone za iskorištavanje geotermalnih voda, gradonačelnika Gorana Aladića raduje što je Donji Miholjac prepoznat kao geotermalni potencijal za istraživačke aktivnosti.


– Prije svega, velika je stvar da se od pet mikrolokacija tri nalaze na prostoru bivše Općine Donji Miholjac. A posebno je zadovoljstvo čuti da je Donji Miholjac jedna od tih mikrolokacija planiranih za daljnje istražne radove. I prije smo znali da na našem području postoji geotermalni potencijal, a spominje se područje oko nekadašnjeg hotela Borik. No, do današnjih dana nitko se time nije pozabavio i pokrenuo istraživanje. Nadamo se kako će istraživanja otkriti geotermalne izvore, odnosno koliki je i koliko je taj geotermalni potencijal iskoristiv - kaže gradonačelnik Aladić.
Pokretač razvoja

Geotermalne vode su kvalitetan resurs i široke su primjene mogućnosti. Kao resurs može se koristiti u energetske svrhe, u poljoprivrednoj proizvodnji te razvoju zdravstvenog turizma. Geoterme su prostor za izdašne investicije te planiranje projekata u budućnosti. To je osobito bitno jer geotermalni projekti mogu mijenjati lokalne zajednice nabolje.

- Otvaraju se velike mogućnosti nakon dugo vremena ponovnim oživljavanjem geotermalnog potencijala na našem području. To može značiti prekretnicu u razvoju grada, može značiti gospodarski i komunalni razvoj. Mogu se riješiti velike stvari, kao što je proizvodnja električne energije. Dakle, velika je stvar za Donji Miholjac, ali i cijeli ovaj kraj, ispitivanje mogućnosti korištenja geotermalnih voda. Samo se nadam da se neće stati na istraživanjima i da će se geotermalni potencijali aktivirati - kaže gradonačelnik Aladić.


Snježana Fridl
Dvije bušotine na području Općine Marijanci
Čelni čovjek Općine Marijanci Darko Dorkić ugodno je iznenađen činjenicom da su Čamagajevci i Marijanci odabrani za istražne prostore geoterme na području Osječko-baranjske. ‘‘Saznanja da smo bogati geotermalnim izvorima nismo imali jer od Ine nikada nismo mogli dobiti taj podatak i zato smo ugodno iznenađeni. Na našem području postoje dvije bušotine koje su izvan funkcije. Svakako nas raduje činjenica da će se na našem području provoditi istraživačke aktivnosti te se nadamo pozitivnim otkrićima‘‘, poručio je načelnik Dorkić.
Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike