Objavljeno 19. veljače, 2021.
Za samostalni plasman “Medinog meda” poduzetni je par osmislio i vlastitu ambalažu
KOZICE
Dario Medved u slatinskom je prigradskom naselju Kozicama, ali i u cijelom slatinskom kraju, poznat kao dugogodišnji vrijedni predsjednik Vijeća Mjesnog odbora i pokretač brojnih akcija u svome mjestu. Sa suprugom Biljanom i sinovima Brunom i Ivanom voli boraviti u prirodi, pa su se tako svi zajedno počeli baviti pčelarstvom kao svojevrsnim obiteljskim hobijem.
– Krenuli smo s dvije košnice, ne znajući praktički ni što je pčela, ni što je matica, trut ili radilica, ni koja je uopće razlika između njih, a kamoli kako teče proizvodnja meda. No krenuli su s edukacijama, slušali iskustva drugih pčelara i, iako nismo baš bili u financijskoj situaciji, jer u taj su posao u početku potrebna znatna ulaganja, ipak smo se odvažili na taj pothvat. Malo-pomalo, stjecanjem znanja i iskustava tijekom proteklih sedam godina stigli smo do 65 košnica – kaže Dario.
Osnovali su 2013. godine OPG Biljana Medved i počeli se ozbiljnije baviti pčelarstvom i proizvodnjom meda.
– Hvala Bogu, supruga i ja smo zaposleni, jer živjeti samo od pčelarstva bilo bi neizvjesno i vrlo teško. Na našem području najveći prinosi meda očekuju se od bagrema, čiji je med i na tržištu najtraženiji, a posljednjih godina prinosi su sve slabiji. Prošle smo godine imali oko 400 kilograma bagremova meda, a prema broju košnica koje imamo trebali smo dobiti najmanje dvostruko više. Unatoč takvoj situaciji, kad su već krenuli u taj posao i u njega uložili vrijeme i novac, Biljana i Dario ne daju se, uporni su i ustraju u nastojanju da unaprijede proizvodnju svoga gospodarstva. Javili su se na natječaj preko LAG-a Marinianis, pa su uredili prostor za vrcanje meda, nabavili svu opremu i uredili mali skladišni prostor. Sve to pomoglo im je da uopće opstanu u tom poslu, a nadaju se da će im dalje biti lakše jer im je projekt pomogao da ne budu ni u kakvom minusu.
Biljana i Dario ističu kako su sretni, premda nije uvijek lako uskladiti radne obveze na poslu i rad na pčelinjaku. Kažu da na pčelinjaku uvijek ima posla, pa i preko zime, kada treba sve pripremiti za sezonu.
Pčelari koji se bave proizvodnjom meda na veliko uglavnom prodaju med u rinfuzi, a Kozičani su se opredijelili za samostalni plasman svojih proizvoda pa su osmislili i vlastitu ambalažu. Na etiketama proizvoda OPG-a Biljana Medved stoji naziv proizvoda "Medin med", koji asocira na njihovo prezime i obiteljski posao, uz naznake da je med domaći, hrvatskog podrijetla i sa slatinskog područja. Nositeljica OPG-a Biljana Medved kaže da su njihov 100 posto prirodni domaći med i ostali pčelinji proizvodi autohtoni proizvodi slatinskoga kraja.
– Osim na kućnom pragu, najviše nas je veselila prodaja na sajmovima, gdje je velik protok ljudi, pa smo uz druženje s drugim pčelarima i razmjenu iskustava dobivali razne informacije koje nam mogu pomoći u radu.
Nažalost, toga već dulje vrijeme nema zbog koronavirusa, a mi ćemo se u iščekivanju boljih vremena boriti kako znamo i umijemo te graditi imunitet vlastitim pčelinjim proizvodima – zaključila je Biljana Medved.
Petar Žarković
IMAJU I MEDLJIKU
Medvedovi su uredili i manji voćnjak i vrt, što im je omogućilo da ponudu obogate raznim džemovima s medom, lješnjacima u medu i drugim proizvodima. – Zadovoljni smo što na našem stacionaru nema ničega puno, ali ima svega pomalo, jer tu je i crnogorično drveće i stari stoljetni hrastovi, tako da smo među rijetkim pčelarima koji posljednjih nekoliko godina imaju i medljiku, koja je inače pomiješana s livadskim medom. Jedne je godine bila čista, tamna, gotovo crna i gusta, prava kvalitetna medljika. Uz bagrem, na ovom je području i velik broj divljih trešanja, što je također veliko bogatstvo za pčelarstvo. U ovih nekoliko godina hobi nam je prerastao u ljubav prema pčeli, ali i prema cijelom slatinskom kraju, kada znamo da je korist višestruka – zaključio je Dario Medved.