Regija
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Suglasnost bolnici Vinkovci za lijekove opremu, projekte...
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Poljoprivredno-šumarska škola dobila suglasnost za stjecanje imovine i prihoda zbog dodjele EU novca
VINKOVCI

Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije dala je suglasnost Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za nabavu iz tablice predmeta nabave za 2021. čija pojedinačna vrijednost prelazi 300.000 kuna, a ravnatelju, dr. Krunoslavu Šporčiću dala je suglasnost za zaključivanje ugovora.

- U tablici predmeta nabave, koja je priprema i podloga za donošenje plana nabave za ovu godinu, navedeni su predmeti koji se moraju provoditi kroz postupak javne nabave. Od opreme do radova na infrastrukturi i EU projekata. To su veliki iznosi, pogotovo EU projekti, pa je pripremljena dokumentacija i čeka se objava natječaja, praktički javnog poziva za projekt energetske obnove OŽB-a - kaže Mato Puljić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

U tablici se navodi kako je za EU projekt energetske obnove planirano 98 milijuna, za infrastrukturu, što je još jedan EU projekt, 65 milijuna, za lijekove i skupe lijekove nešto manje od 30 milijuna kuna, za potrošni materijal 34 i za zbrinjavanje infektivnog i opasnog otpada 1,3 milijuna kuna. U planu je nabava kompleta aparata za anesteziju vrijednog 500 tisuća kuna i endoskopskog stupa za laparoskopije za potrebe ginekološke operacijske sale vrijednog 1,2 milijuna kuna.

Skupština je dala suglasnost Domu zdravlja za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova na izgradnji novog objekta zdravstvene ambulante u vinkovačkoj četvrti Novo Selo procijenjene vrijednosti četiri milijuna kuna.

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci dobila je suglasnost za stjecanje imovine i prihoda zbog dodjele nepovratnih sredstava iz EU fondova za provedbu projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi 2. faza, gdje je vinkovačka škola nositelj, a Srednja škola Ilok partner. Ukupna je vrijednost projekta 66 milijuna kuna. Cilj je projekta unaprijediti infrastrukturu korisnika i škole partnera kao Regionalnog centra kompetentnosti kako bi se omogućili kvalitetni i inovativni programi obrazovanja u sektoru poljoprivrede te time povećao interes učenika za upis u te dvije škole, podsjetila je Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu, dodajući kako će se, uz infrastrukturne radove i rekonstrukciju obiju škola, zahvaljujući projektu nabaviti i specijalizirana oprema za provođenje praktične nastave i vježbi te oprema za obavljanje aktivnosti tijekom nastave. Usto, tijekom trajanja projekta nastavnici obiju škola sudjelovat će na edukacijama i radionicama iz područja strukovnog zanimanja.

Miroslav Flego
OPG-ovima u tri godine tri milijuna kuna
Županija je napravila program potpora poljoprivrednicima u sljedeće tri godine vrijedan više od tri milijuna kuna. U 2021. za potpore je predviđeno 848.000 kuna, u 2022. nešto više od milijun i u 2023. godini 1,1 milijun kuna.

- Svaka lokalna uprava može donijeti odluku o potporama male vrijednosti i mi smo odlučili kroz ovaj program intervenirati kod malih poljoprivrednih gospodarstava za one probleme koji se mogu rješavati jedino malim iznosima jer banke ne daju takve iznose. Potpore će dobiti za stjecanje novih vještina, certifikata da mogu ući u trgovačke lance, sve ono potrebno kako bi bili tržišno jači, sigurniji i dohodovniji. U našaoj je županiji nekoliko stotina OPG-ova kojima je potrebna ovakva pomoć - kaže Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.

STRANKAMA 258.000 KUNA IZ PRORAČUNA

Vijećnicama 1000 kn više

Stranke koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću iz gradskog će proračuna podijeliti 258.000 kuna i tim novcem nagraditi vijećnike. Svi će dobiti po deset tisuća kuna za obavljanje vijećničke dužnosti u ovoj godini, a vijećnice tisuću kuna više - po 11 tisuća. Najviše će "uprihoditi" HDZ, s deset vijećnika, za koje će dobiti 104.000 kuna, iza njih je Most s pet vijećnica i vijećnika, a dobit će 51.000 kuna, SDP 42.000 kuna za dvije vijećnice i dva vijećnika, slijedi HSU s dva vijećnika i 20 tisuća kuna, a BUZ, HNS, HSS i HSP AS imaju po jednog vijećnika. U Gradskom je vijeću osam vijećnica i 17 vijećnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike