Osijek
NA JEDNOJ OPERACIJI POTROŠENO 60 DOZA

KBCO: Potrebna je krvna grupa 0!
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Kako ne bi došli u situaciju odgađanja operativnih zahvata, a unatoč tome što su zalihe krvi krvne grupe 0 zadovoljavajuće, iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek pozivaju davatelje spomenute krvne grupe, neovisno o Rh-faktoru, da daruju krv.

- Samo jedan pacijent nam je odnio 60 doza 0 pozitivne krvne grupe, a imali smo ih nekoliko, i to je riječ o kardiokirurškim pacijentima koji iziskuju velike količine krvi. Nakon toga su nam se smanjile zalihe krvne grupe 0 i sad smo na donjoj razini. Unatoč tome što još uvijek nije kritično i s obzirom na to da su u planu neki operativni zahvati pacijenata s navedenom krvnom grupom, molimo dobrovoljne davatelje koji imaju krvnu grupu 0, neovisno o Rh-faktoru, da daju krv u našim prostorijama - poručuje v. d. predstojnika Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija. Predstojnica dodaje i to da je na Transfuziji vrlo važan raspored krvnih grupa, a krvna grupa 0 univerzalna je. Ne želeći da moraju nakon određenog vremena ići u apel, odnosno odgađati unaprijed dogovorene operativne zahvate zbog nedostatnih količina određene krvne grupe, dr. Samardžija kaže da je važno osigurati unaprijed pripremljene količine upravo zbog nepredviđenih situacija, kakva se nedavno dogodila i to kod samo jednog pacijenta. Uz to, osječki KBC krvlju opskrbljuje sedam bolnica, pa je raspored krvnih grupa još i važniji. M. Mihelić
OSJEČKI CK: DARUJTE KRV
I Gradsko društvo Crvenog križa Osijek uputilo je jučer poziv svim dobrovoljnim davateljima krvi krvne grupe 0, neovisno o Rh-faktoru, da u prostorijama Transfuzije daju krv i na taj način nekome spase život. Stoga, dobrovoljni davatelji, odnosno oni koji to tek namjeravaju postati, krv mogu dati na Transfuziji u KBC-u Osijek svakog radnog dana tijekom radnoga vremena. Krv se tako može dati ponedjeljkom i petkom u vremenu od 7.30 do 14.30, srijedom od 7.30 do 18.30 te utorkom i četvrtkom u vremenu od 12 do 19 sati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike