Ekonomija
NASTAVLJEN RAST UKUPNIH DEPOZITA

U uvjetima neizvjesnosti građani sve više štede
Objavljeno 19. veljače, 2021.
U ukupnim štednim i oročenim depozitima gotovo 85 % valutnih depozita je u eurima, i to uglavnom iz sektora stanovništva

Koliko god se u nas, u Hrvatskoj, financijski sektor trudio među građanstvom potaknuti nove oblike ulaganja, primjerice, u fondove, još uvijek je uvriježeno držati novac na računu u banci. Bez obzira na to što su već duže vrijeme kamate niske, pa i negativne.


Prema posljednjim podatcima Hrvatske narodne banke, uz porast od 0,8 posto na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) krajem prošle godine iznosili su 329,4 milijarde kuna.

Oročenje

Rast na kraju 2020. godine iznosio je 28,2 milijarde kuna (gotovo deset posto u odnosu prema prosincu 2019.), prilikom čega je povećan s 8,3 posto zabilježenih u studenome, nastavivši pozitivan trend godišnjih kretanja započet krajem 2011. godine.


Kako u analizi podataka navode iz Raiffeisen banke (RBA), nastavak pozitivnih mjesečnih stopa rasta ukupnih depozita u prosincu rezultat je pozitivnog doprinosa depozitnog novca, a štedni i oročeni depozit zabilježili su blago negativna mjesečna kretanja.


- Rast tijekom 2020. godine prije svega je potaknut rastom depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a smanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu), a štedni i oročeni depoziti porasli su u manjoj mjeri - kazuju u RBA.
Kamate

Iznos depozitnog novca u prosincu je bio 126,2 milijarde kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 2,9 milijarde kuna, s udjelom od 38,3 posto u ukupnim depozitima. Godišnja stopa rasta na kraju godine iznosila je 18,9 posto, što je na razini 2020. godine porast od 20 milijardi kuna. Rast depozitnog novca najvećim dijelom rezultat je iznimno niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, zbog čega se građani ne odlučuju za tu vrstu štednje, a u manjem je dijelu vjerojatno i posljedica trenutnih okolnosti, a u uvjetima neizvjesnosti građani uobičajeno više štede.

Struktura depozita se, kažu analitičari RBA, posljednjih nekoliko godina znatno promijenila, pri čemu je u ukupnim štednim i oročenim depozitima gotovo 85 posto valutnih depozita u eurima. Spomenuti udio depozita odnosi se na štednju, a uglavnom dolazi iz sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem prosinca su uz pad na mjesečnoj razini (1,9 milijarde kuna) u odnosu prema kraju 2019. godine zabilježili rast od 5,5 posto (devet milijardi kuna). Pri tome je zabilježen nastavak pozitivnih godišnjih stopa, koje traju od srpnja prošle godine.


Dario Kuštro
Financije kroz radionice, projekte i panele
Pred nama je, u ožujku, još jedan Europski tjedan novca. To je projekt koji se održava diljem Europe s ciljem obrazovanja populacije i podizanja svijesti o financijskoj pismenosti. Na osječkom Ekonomskom fakultetu djeluje studentska udruga "Financijski impuls", čija je misija zainteresirati studente za segmente ekonomije bazirane na financijama kroz radionice, predavanja, projekte i panele, ali i financijsko opismenjavanje srednjoškolaca Slavonije i Baranje. Za Tjedan novca najavljuju nova predavanja financijskih stručnjaka.
Iznos depozitnog novca u prosincu je bio 126,2 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini rastao za 2,9 mlrd. kuna
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike