Novosti
MOGUĆNOST NABAVE SPUTNJIKA V

Plenković: Kontakt smo uspostavili, ali ne želimo neprovjereno cjepivo
Objavljeno 17. veljače, 2021.

Komentirajući mogućnost da Hrvatska, neovisno o odluci Europske unije, nabavi rusko cjepivo protiv koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je istaknuo kako se u nabavu Sputnjika V nije išlo prije jer nije bila dovoljno poznata njegova sigurnost i učinkovitost, no u posljednje vrijeme dolazi sve više podataka o tome cjepivu. "Sada znamo da je ono testirano na 20.000 osoba, to su nove spoznaje", kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.


"Bilo bi optimalno da svaki lijek koji se primjenjuje u Hrvatskoj kao članici EU-a ima odobrenje Europske agencije za lijekove, ali to sada nije moguće jer će proces trajati. Stoga je na HALMED-u da kaže je li moguće preko interventnog uvoza dobiti rusko cjepivo. Kada naša regulatorna agencija ocijeni da su ispunjeni uvjeti sigurnosti i učinkovitosti, može dati privremeno odobrenje za korištenje cjepiva", kazao je Beroš.


Glasnogovornik ruskog veleposlanstva Matvej Sidorov u srijedu je Hini izjavio kako je, pod pretpostavkom da hrvatska i ruska strana postignu dogovor o cjepivu, njegova doprema moguća u roku od dva-tri tjedna. "Mi smo diplomatskim kanalima spremni dati impuls da se isporuka ubrza", kazao je Sidorov. Što se tiče količine cjepiva koja bi mogla stići u jednoj pošiljci, to je već pitanje logističkih mogućnosti Hrvatske jer cjepivo ima rok trajanja, dodao je. Jutarnji list objavio je u utorak, pozivajući se na izvore bliske Vladi, da se radi o milijun doza. No, ponavlja Sidorov, sve ovisi o tome kakav će se dogovor postići s proizvođačem, Ruskim fondom za izravna ulaganja (RDIF), a ovisno o njegovim kapacitetima "ograničenja u načelu nema".


EU ne priječi državama da zaključuju ugovor o nabavi cjepiva s onim proizvođačima s kojima Komisija nije zaključila ugovor, što je slučaj sa Sputnjikom. Zemlja koja nabavi takvo cjepivo sama je odgovorna za odobravanje toga lijeka, ali samo za svoj teritorij. To je dosad u EU-u učinila samo Mađarska. Rusija namjerava zatražiti odobrenje EMA-e za svoje cjepivo, navodno u travnju. U slučaju dogovora s ruskom stranom Hrvatska ima dvije opcije, može dopremiti rusko cjepivo i držati ga na zalihama do odobrenja EMA-e ili ga odobriti sama i početi cijepljenje čim Sputnjik stigne.


Premijer Andrej Plenković se također u srijedu osvrnuo na mogućnost nabave ruskog cjepiva rekavši kako su uspostavljeni inicijalni kontakti s s ruskom stranom, ali Sputnjik V mora, kao i druga cjepiva, imati odobrenje EMA-e. "Hrvatska vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju", rekao je premijer. Dodao je da je Hrvatska članica EU-a te da svi lijekovi prolaze kontrole. "U poziciji smo da, ne našom krivnjom, dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti koje su druge mogućnosti da eventualno nabavimo cjepivo. Želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegovu kvalitetu i nuspojave, odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provjereno", dodao je Plenković.


Na Stožerovoj konferenciji za novinare mninistar Beroš je izvijestio i da pristižu izvješća zdravstvenih ustanova o cijepljenju, kako bi se utvrdilo je li bilo cijepljenja preko reda. "Izvješća će razmotriti neovisno povjerenstvo, a nepravilnosti će biti prijavljene Hrvatskoj liječničkoj komori, kako bi se utvrdila disciplinska odgovornost. U slučaju sumnji na kaznenu odgovornost prijave će biti poslane drugim nadležnim tijelima", najavio je Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako treba vidjeti hoće li nove mjere utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su sada u blagom padu. "Ako se tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera", najavio je Božinović.
Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić izjavio je da samo tri zemlje u EU-u imaju manji broj testiranja na COVID-19 po broju stanovnika od Hrvatske. Upozorio je kako nije ispravno uspoređivati epidemiološku situaciju u raznim zemljama na temelju jednog pokazatelja jer on ovisi i o broju i o strategiji testiranja, stoga je važno znati koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih među testiranima.


D.Pavlović/H
Samo tri zemlje u EU-u imaju manji broj testiranja na COVID-19 po broju stanovnika od Hrvatske
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru