Novosti
VLADA RAZGOVARA S UMIROVLJENICIMA

Isplata dodatka ovisi o indeksaciji mirovina
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je da se s umirovljeničkim udrugama razgovara o isplati jednokratnog COVID dodatka, no hoće li on biti isplaćen i koliko će iznositi znat će se tek nakon objave podatka o indeksaciji mirovina.

Umirovljeničke udruge su u razgovorima s predstavnicima Vlade tražile isplatu jednokratnog stupnjevanog COVID dodatka na mirovine ovisno o njihovoj visini, a Aladrović je rekao kako nisu točni iznosi koji su se pojavili u medijima prema kojima bi za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna taj dodatak bio 200 eura. "Iznos od 200 eura koji se pojavio u medijima nije komuniciran od strane udruga. I moram priznati da ta razina nije realna u ovom trenutku za proračun", rekao je Aladrović.

Naveo je da su umirovljeničke udruge tražile da taj jednokratni dodatak na mirovinu iznosi od 50 eura za umirovljenike s mirovinom većom od 5 tisuća kuna do 150 eura za one s mirovinom manjom od 2710 kuna, i u toj projekciji ukupni izdatak za državni proračun iznosio bi 1,1 milijardu kuna. "U slučaju da je indeksacija mirovina niža od one koju smo planirali, a prema svemu sudeći ona će biti nešto niža, razgovarat ćemo o tom dodatku", rekao je Aladrović.

U ovom trenutku otvorene su sve opcije - da dodatka ne bude, kao i da se on isplati, a u tom slučaju pregovaralo bi se o njegovu iznosu te o broju isplatnih razrada kojih bi, potvrdio je ministar, trebalo biti više od onog što predlažu umirovljeničke udruge. "Razgovore o dodatku vodimo već neko vrijeme, postoji snažna inicijativa udruga umirovljenika da se on uvede, ali moramo biti svjesni financijskih ograničenja proračuna, da imamo više od 1,2 milijuna umirovljenika i da je to snažan trošak za proračun", istaknuo je ministar. Kolika će indeksacija mirovina biti znat će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, kada Državni zavod za statistiku objavi potpune podatke o kretanju plaća i cijena u drugom polugodištu 2020. godine.

"Ako indeksacija mirovina bude niža, tada će nam pozicija sigurno biti nešto bolja u tom pogledu te ćemo nastaviti razgovarati s udrugama", rekao je Aladrović te dodao kako vjeruje da će predstavnici umirovljenika shvatiti i poziciju Vlade ako indeksacija bude viša od očekivane. Aladrović je odbacio tumačenja i povezivanje eventualne isplate ovog dodatka s predstojećim lokalnim izborima. "Bilo kakvo političko povezivanje nema smisla", rekao je dodavši kako su takav dodatak uvele i neke, ne sve, europske države te da hrvatska Vlada pokazuje spremnost da razgovara o tome i, ako bude prostora u proračunu, isplati taj dodatak.

Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku kroz mjeru očuvanja radnih mjesta za siječanj isplaćeno nešto više od 350 milijuna kuna te da je obrađeno oko 80 posto zahtjeva koji još uvijek pristižu. Usporedno idu i isplate naknade za fiksne troškove gospodarstvenicima, za prosinac, a ubrzo će krenuti i isplate za siječanj. H
Udruge su tražile da dodatak iznosi do 150 eura za one s mirovinom manjom od 2710 kuna
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore