Regija
SPORAZUM ZA POKRETANJE DISLOCIRANOG PREDDIPLOMSKOG STUDIJA RAČUNARSTVA

U listopadu u Vinkovcima upis 25 - 40 studenata
Objavljeno 18. veljače, 2021.

VINKOVCI - U velikoj županijskoj vijećnici svečano je potpisan sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovitog stručnog studija računarstva u Vinkovcima. U ime osječkog FERIT-a sporazum je potpisao dekan, prof. dr. sc. Drago Žagar, u ime Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, u ime Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić, a u ime Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj direktor, dr. sc. Ivan Ambroš. Stručni studij traje šest semestara i nakon njegova završetka studenti stječu zvanje stručnog prvostupnika inženjera računarstva. U Gradu drže kako je to iznimno atraktivan studij, jer u gradu djeluje Tehnička škola Ruđera Boškovića i Gimnazija Matije Antuna Reljkovića te će mladi koji se žele nastaviti obrazovati u području tehničkih i računarskih znanosti imati priliku studirati u Vinkovcima.

 

Župan Galić drži kako je ovo velik dan za najistočniju županiju jer u vrijeme novih i naprednih tehnologija bez računarnih i informatičkih stručnjaka nema napretka. Gradonačelnik Bosančić najavljuje da će studij početi na jesen i isprva će biti u prostoru Tehničke škole, jer ondje već postoji potrebna infrastruktura, a poslije u "Mađarskoj školi", gdje Grad planira ustrojiti Obrazovno-razvojni centar sredstvima fondova EU-a.

- Želja nam je da što više visokih škola i fakulteta koje naši studenti traže i koji su traženi na tržištu rada bude dostupno mladima u Vinkovcima. Nakon Studija drvne tehnologije, sada dolazimo do Računarstva, a i ubuduće možemo očekivati neke smjerove. Ovi će studiji biti nekoliko godina, a poslije ćemo pokrenuti druge jer ne smijemo imati inflaciju određenog kadra, nego želimo širiti potencijal u gospodarstvu. To su dobri projekti jer uz razmjerno, male troškove omogućujemo našim mladima studiranje u svom gradu i dobivamo kadar – kaže Bosančić.

Direktor Centra kompetencija Ivan Ambroš drži da je potpisivanje sporazuma jedan od koraka kako bi u listopadu na vinkovačkom studiju upisali prve studente.

- Planiramo upisati od 25 do 40 studenata, minimalan je broj 25 kako bi studij bio pokrenut. Vodili smo se potrebama tržišta rada i pismima namjere tvrtki iz naše županije, poput Multunorme, Nexusa, Spačve, Bjalina i drugih koje su izrazile potrebu za profilom kadra sa završenim računarstvom u Vinkovcima – kaže Ambroš.

Dodaje kako nakon sporazuma slijedi potpisivanje ugovora i daljnji postupak prema Rektoratu Sveučilišta Osijek i prema nadležnim institucijama kako bi se dobile sve potrebne dozvole da u listopadu počne studij u Vinkovcima. Miroslav Flego

TEMELJ ZA DALJE
“Drago mi je što potpisujemo ovaj sporazum, koji je temelj na kojemu možemo graditi buduće korake. Ovo iskazivanje namjere znači početak rada na studijskom programu koji će omogućiti obrazovanje stručnjaka u području računarstva, koje je danas nasušno potrebno. Vjerujem kako ćemo obrazovati kvalitetne stručnjake i da će zanimanje biti dobro”, rekao je dekan Žagar.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike