Osijek
NA LJETO OPET VODOSKOCI?

Ugovoreno održavanje fontana s Unikomom
Objavljeno 18. veljače, 2021.

Nije dobro sjela Osječanima prošlogodišnja odluka gradske uprave da se ne aktiviraju fontane, premda im se ne može zamjeriti razlog - sredstva za održavanje fontana prioritetno su preusmjerena za pomoć osječkom gospodarstvu. Bilo je to vrijeme prvog vala širenja pandemije bolesti COVID-19, i posljedično tome ograničavanje poslovanja poduzetništva i gospodarstva.

Hoće li tako biti i ove godine, ovisit će ponovno o razvoju epidemiološke situacije, no za početak učinjen je prvi korak.

Grad Osijek i Unikom uobičajeno početkom godine sklapaju ugovor o održavanju građevina javne namjene - fontana, a vrijednost tih radova i za ovu godinu dogovorena je u iznosu od 300 tisuća kuna na godišnjoj razini. U Osijeku je ukupno 14 fontana koje su obuhvaćene programom održavanja.

Dio je tih poslova, uz kontrolu ispravnosti rada opreme i uređaja, i kontrola kvalitete vode, kemijsko održavanje kvalitete vode, prilagođavanje mlaznica i drugih strojarskih dijelova.

No nakon jednogodišnje pauze vjerojatno će biti nužno i nešto više tzv. mehaničkih radnji, poput čišćenja bazena fontane, provjera dijelove opreme (brtve, žarulje, filtri, razvodne kutije, kabeli i sl.), zamjena neispravnih ili oštećenih dijelova opreme. Potom je tu i prilagođavanje mlaznica i drugih strojarskih dijelova, a moguć je i nešto veći trošak nabave rezervnih dijelova i dijelova opreme poput pumpi, rasvjetne armature, mlaznice i slično.

Poslovi održavanja fontana obuhvaćaju i kemijsko održavanje kvalitete vode - kemikalije za održavanje kvalitete vode, nabavu deterdženata za uklanjanje kamenca, masnoća te ostalih sedimentiranih naslaga prljavštine koja se nataložila tijekom zime.

Dario KUŠTRO
I Zsolnay fontana počinje s radom?
Jedna od predviđenih stavki je i demontaža i skladištenje zaštitne drvene oplate fontane u Parku kralja Petra Krešimira - poznatije kao Zsolnay fontane, koju je čuvena keramičarska tvrtka sagradila prema nacrtima mađarskog akademskog kipara Gyorgya Furtosa i predstavlja simbol prijateljstva između dugogodišnjih gradova prijatelja - Osijeka i Pečuha. Ako se ovoga proljeća skine zaštitna oplata bit će to znak da će fontane ponovno ukrasiti osječku svakodnevicu. No tu je i podsjetnik da je dio fontana oštećen, kao što je i Zsolnay fontana bila oštećena 2017., u jednome od vandalskih noćnih pohoda.
Najčitanije iz rubrike